vrijdag 24 augustus 2018

Grauwe klauwier, vlinders en leuke vangsten!

Vandaag en de afgelopen dagen heb ik me goed weten te vermaken in de Zegenpolder. Twee dagen heb ik gevangen, één dag geteld en uiteindelijk ook nog een netje neergezet. Dat leverde zowaar een blauwborst op! Een fraaie vangst in de akkerrand! 
1kj blauwborst vrouw
Andere leuke vangsten waren ook nog een tweetal roodborsttapuiten! Twee jonge vogels uit een groepje van vier wisten het net te vinden. Een mannetje en een vrouwtje. Erg leuke beestjes zo in de hand! Overigens was een adulte kneu die zijn handpennen aan het ruien was ook mooi, terwijl een tweetal kleine karekieten nog erg nuttig was voor mijn onderzoek. Dat gaat immers over insecteneters.
Roodborsttapuiten (vrouw - boven, man - onder)
Kleine karekiet
Kneu met handpenrui. Onderste vier handpennen erg versleten ivm de anderen
Verder zijn de aantallen paapjes en tapuiten toegenomen, wat hopelijk volgende week vangsten van die soorten gaat opleveren. Ook komen regelmatig nog slecht- en boomvalk en haviken jagen, terwijl het ook met vlinders leuk is. Zo zitten er meerdere gele luzernevlinders en was kort een koninginnepage aanwezig! Pas de tweede keer dat ik deze soort op IJsselmonde ben tegengekomen. 
Koniginnepage
Als klap op de vuurpijl zag ik op de 22ste een grauwe klauwier in een akkerrand. Ik liep m'n ronde langs de netten toen hij plots voor me opvloog. Omdat ze toen veel bezig waren met stront uitrijden, vloog hij gelijk naar een paar percelen verderop. Helaas! Het had wat geweest om deze soort te vangen, maar wie weet... Later ben ik 'm ook niet meer tegenkomen. Het laat echter wel zien dat de polder écht potentie heeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten