zaterdag 31 maart 2018

Kleine bonte spechten, de eerste dwergmeeuw en meer...

Afgelopen week deden we al een ronde in de grienden langs de Oude-Maas, maar om de kleine bonte spechten wat beter in beeld te brengen lopen Laurens van der Wind en z'n vader, Laurens van der Padt, Matthieu Plaissier en ik weer de griend in rond 7 uur. We besluiten eerst richting het openbare gedeelte van het Klein Profijt te gaan, omdat daar van de winter ook kleine bonte spechten waren gezien. Wellicht willen die vanochtend ook wel...

Het weer is ideaal dus genoeg vogelzang komt ons tegemoet, maar helaas geen kleine bonte specht. Wel zitten er een groene en wat grote bonte spechten, maar in het algemeen lijken er echt minder spechten te zitten dan rond de eendenkooi. Een viertal matkoppen worden uiteraard wel goed ingestipt, net als nog een tweetal roepende waterrallen. Zullen die hier misschien gaan broeden?
Planten schieten de grond uit, zoals ook het groot hoefblad
In het afgesloten gedeelte vonden we de vorige keer een nest van een havik, en nu blijkt daar een vrouwtje op te zitten. Erg gaaf!
Havik
Bij de eendenkooi blijkt het ook nu weer erg rumoerig te zijn met spechten en als snel zien we een vrouwtje kleine bonte specht langsvliegen. Niet veel later horen we een tweede en laten ze zich allebei erg fraai zien in de topjes. Gaaf! Uiteindelijk komt er zelfs nog een mannetje bij zodat we hier dus twee territoria hebben. Wat een prachtige beestjes!
Man (onder) en vrouw kleine bonte specht
Verder is het hier, nu de zon doorbreekt, echt genieten met veel zingende matkoppen, wat appelvinken, een zingende zwarte mees, een hinnikende dodaars op de plas, overvliegende zwartkopmeeuwen en de eerste fitis weer van het jaar. Heerlijk!

Als we weer bijna bij de auto zijn horen we ook weer een zwartkopmeeuw overkomen. Als ik de lucht afkijk zie ik echter een heel ander meeuwtje: een dwergmeeuw! Erg leuk om al zo vroeg in het seizoen deze soort te hebben op IJsselmonde. Doorgaans trekken deze pas eind april door.
Dwergmeeuw                                                                 ©Matthieu Plaisier
Aangezien het weer opgeknapt is, gaan we nog even richting de Crezéepolder in de hoop op wellicht nog wat rovertrek. Dat valt helaas tegen, maar er komen nog wel een aantal fraaie groepen kokmeeuwen met daarbij ook wat zwartkopmeeuwen langs. Leuk! Verder zit onderaan de dijk niet alleen continu luid een cetti's zanger te roepen, maar ook blijkt al een rietzanger te zijn gearriveerd die af en toe een strofe laat horen. Mooi op tijd!

Na een ruim uur zijn we het toch wel zat, zeker omdat het beduidend minder gaat vliegen. Vandaar dat we de Crezéepolder zelf nog maar even goed gaan uitkammen, want vogels zitten er genoeg. Naast de vele kemphanen, waaronder nog twee Nederlands geringde exemplaren, zien we qua steltlopers nog een zwarte ruiter die al even aanwezig is, wat grutto's, een groepje bontbekplevieren en bonte strandlopers. Ook lopen er met ruim 70 exemplaren opvallend veel kluten, waaronder ook een geringd exemplaar. Door de afstand lukt het me helaas niet om de ring af te lezen.
Veel soorten, minimaal 13 op de foto...
Zwarte ruiter
Geringde kluut

Naast steltlopers is het ook vermakelijk met nog flink wat waterpiepers, die al mooi aan het verkleuren zijn richting het broedkleed, met een roze borst. Verder zit tussen de wintertaling weer de eerste zomertaling van het seizoen, en wel een vrouwtje.
Waterpieper
Zomertaling
Tijdens het vogelen houden we uiteraard ook de lucht in de gaten, wat nog de eerste twee boerenzwaluwen van het voorjaar oplevert. Een groepje kraanvogels dat aan het begin van de middag langs Breskens kwam, zien we helaas niet verschijnen. Deze beesten willen nog weleens over IJsselmonde komen, maar vanmiddag helaas niet. 

Via het bekende braakliggende terrein bij de Karwei fiets ik weer terug naar huis. Op het veld lopen weer 12 kleine plevieren, waarvan sommigen ongetwijfeld ook weer hier zullen gaan broeden. In een groepje putters is daarnaast een grote en een kleine barmsijs aanwezig, wat het tot een succesvol einde van een mooie voorjaarsdag maakt!
Kleine plevier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten