zaterdag 3 maart 2018

Ringdag met een lange adem...

Met vorst hebben mensen het meestal vooral koud, maar ringers krijgen het altijd warm van binnen. Vorst betekent namelijk dat er vogels gevangen kunnen gaan voor onderzoek worden in de anders zo saaie winter. De afgelopen dagen draaide een enkel ringstation langs de kust dan ook op volle toeren, met jaloersmakende aantallen en soorten. Op VRS Meijendel ging het wat minder soepel, maar ondanks dat werden daar toch ook enkele vogels gevangen. Aangezien ik nog nooit met vorst of sneeuw op de baan ben geweest, moest ik vandaag natuurlijk wel gaan. Nadat vannacht nog een laagje sneeuw was gevallen en het vanaf morgen echt gaat dooien, was dit de laatste kans op wat spektakel.

In de vroege ochtend beginnen Maarten Verrips en z'n vriendin en ik dan ook, waarbij we hopen op soorten als wulp, kievit, bonte strandloper en misschien zelfs ook pijlstaart, die door de vorst in beweging zijn gekomen. Zodra dus vogels gaan overvliegen is het zaak om ze aan de grond te krijgen en het liefst op het slagnet, zodat we de vogels kunnen vangen en ringen. Verder vermaken we ons ook prima met een vos, ree, grote zaagbek, wat houtsnippen en ook een langsflappende roerdomp.
De ringbaan
Terwijl wij de hele ochtend naar een lege lucht staren, horen we van ringstations ten noorden van ons dat ze daar al wel wulpen vangen. Eén keer komt een tweetal over, maar samen met een slechtvalk, dus het duo vliegt uiteraard hard door. Wat pijlstaarten reageren daarentegen verrassend genoeg wel op het geluid en vliegen rakelings over het slagnet. Zitten doen ze helaas niet, maar ze laten zich wel schitterend bekijken. Een mooie ervaring.

Zodra de sneeuw rond het middaguur voor een groot deel is gesmolten lijkt er meer beweging te komen. Mogelijk zijn veel vogels opgehouden vanuit het noorden door het sneeuwdek, en aangezien dat nu verdwijnt komen ze nu door naar het zuiden. Om half twee levert dat opeens een kievit op die landt voor de hut en vervolgens keurig naar de goede plek loopt. Even later hebben we de tweede kievit voor het ringstation in handen. Een erg fraaie vogel zo in de hand!
Kievit vrouw
Hierna lijkt er leven in de brouwerij te komen en verschijnen ook de eerste groepjes wulpen in de lucht. Plotseling komen ze dan opeens naar beneden en lopen er veertien wulpen voor de hut! Uiteraard niet op het slagnet, dus een vangst zit er helaas niet in. Zeker als vervolgens een buizerd de boel ook weer opjaagt, maar ze komen terug. Leuk is overigens ook een geringd exemplaar ertussen, die vermoedelijk in Castricum of IJmuiden is geringd deze week, of mogelijk dezelfde dag.
Foeragerende wulpen
Als ze even later toch het slagnet oplopen slaan we dat individu echter niet, maar wel een andere. Wat een fraaie en grote vogel zo in de hand! Uiteindelijk weten we er nog twee te vangen. Erg gaaf!
Wulp
Later op de middag is het plotseling een bonte strandloper die op het toneel verschijnt. Na de eerste slag weet hij te ontvluchten, maar een ander exemplaar (of dezelfde?) is even later wel de pineut. Weer al zo'n fraaie vogel in de hand! Het wordt echter wat overschaduwd, doordat Vincent van de Spek en ik wat geconcentreerd het beestje bestuderen en daarmee de slag uit het oog verliezen. Als we terugkomen vliegt er gelijk een kanoet op. Helaas, helaas... Een tweede bonte strandloper kunnen we hierna wel vangen, zodat de eindscore op zes vogels komt na een lange dag. Daarop moeten we uiteraard benadrukken wat we wél hebben gevangen, ook al was daar wel een lange adem voor nodig...
Bonte strandloper
Zie hier voor de details.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten