vrijdag 30 maart 2018

Voor cetti's zangers het eiland af

Vanochtend ga ik weer eens mee met Roel Meijer en Kees Goudswaard om cetti's zangers te vangen in de Brabantse Biesbosch. Na lange tijd dus weer eens buiten IJsselmonde vogelen, want ook de afgelopen dagen ben ik veel buiten geweest op het eiland. Met Sander Elzerman heb ik nog een gedeelte langs de Oude-Maas geïnventariseerd waar de nodige matkoppen, cetti's zangers en groene spechten zaten, en ben ik ook nog enkele kere 's nachts op pad geweest voor bosuilen. Die staan nu goed op de kaart in ieder geval! Naast de broedvogels wordt het ook steeds leuker met doortrekkers, zoals een rouwkwikstaart in Waalbos en de eerste zwarte ruiter weer in de Crezéepolder. Maar vanochtend dus weer eens wat anders, net als vorig jaar toen we ook meerdere cetti's zangers konden vangen voor onderzoek naar overleving en locatiebinding van deze soort.

Het begint vandaag goed, want in twee territoria hebben we de zingende mannetjes al snel in het net hangen. Daarna komt de klad er echter in en wil het niet meer vlotten. We stoppen uiteindelijk dus met twee gevangen vogels, wat opvallend genoeg twee ongeringde exemplaren zijn. In exact dezelfde territoria als vorig jaar zitten nu dus weer nieuwe mannetjes. Wat er allemaal gaande is in de cetti's zangerwereld is lastig voor te stellen. Een hoge concurrentie op de beste plekken?
Cetti's zanger
Vanmiddag check ik nog even de Galgenplaat met Matthieu Plaissier. Dat levert naast wat natte voeten (het water komt toch altijd sneller op dan je denkt...) nog de gebruikelijke havik, groene specht en ijsvogels op. Rond de Volgerlanden zie ik nog een groepje kneuen en een zwarte roodstaart, maar helaas nog steeds geen zeldzaamheid. In het Baxpark loopt ook weer een bekende scholekster rond die nu al enkele zomers succesvol op het gemeentehuis broedt en ooit in het vogelasiel heeft gezeten. Lekker tam is die in ieder geval wel...
Scholekster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten