zaterdag 24 januari 2015

Toch een rondje knallers...

Voor vandaag stond een dag in Zuid-Holland op het programma om her en der wat jaarsoortjes binnen te harken. Door een kleine trap en Amerikaanse oeverloper in de rest van het land zouden we ons niet gek laten maken. Prioriteiten stellen, en die lagen vandaag in Zuid-Holland!!

Rond half negen glibberen Laurens van der Padt, Laurens van de Wind, Herman van den Brand en ik Vlaardingen binnen om de aldaar overwinterende roze spreeuw binnen te tikken. De vogel die afgelopen najaar in Duitsland is geringd brengt hier de winter door en schijnt het in de tuinen prima naar z'n zin te hebben. Na zo'n 20 minuten wachten verschijnt hij opeens op het toneel en laat zich even leuk bekijken, een fraai beestje!
Roze spreeuw
We rijden hierna richting Berkel en Roderijs om een tweetal uilensoorten binnen te tikken. Bij een bekende nestkast zit een steenuil trouw op de wacht, die is vast binnen! De andere target zit op een industrieterrein en na een korte struinactie staat ook de velduil op de jaarlijst.

De nabijgelegen Ackerdijkse plassen is momenteel één van de weinige plekken voor barmsijzen in de provincie, dus dat is de volgende bestemming. Het duurt niet lang voordat we een groepje van 4 kleine barmsijzen vinden, altijd leuk! Een blauwe kiekendief die langs komt zetten is natuurlijk tevens een welkome gast.

De volgende bestemming is de zandsuppletie van Scheveningen. Door de harde wind wordt er vandaag echter geen zand op gespoten dus de kleine burgemeester zit er niet in. Een groepje paarse strandlopers is wel snel gevonden, ook niet altijd even makkelijk in Zuid-Holland. Het begint nu wel te knagen om toch niet 'even' een rondje door Midden-Nederland te maken. Uiteindelijk zwichten we onder de verleiding van de 3-tal leuke soortjes en worden de coördinaten van de kleine trap bij Nijkerk in de TomTom gezet.

Om 13:20 komen we aan in de polder waar tegen onze verwachting nog een behoorlijke groep vogelaars zich heeft verzameld voor deze soort. We krijgen de vogel dan ook gelijk gelijk in beeld en na een kleine tien minuten houden we het weer voor gezien. Die van de Hoge Veluwe was natuurlijk stukken mooier!!
Kleine trap
De volgende bestemming is het Veluwemeer waar in een groep van duizenden duikeenden al enige tijd één of twee kleine topper zitten. Na een niet al te lange autorit komen we aan bij de groep waar ons beiden vogels zowat naast elkaar in de groep wordt aangewezen, dat is makkelijk! Op niet al te grote afstand zijn ze erg fraai te bekijken net als wat toppers en krooneenden in de groep, leuk!
Kleine topper
Duizenden duikeenden
We krijgen hier ook te horen dat in Lelystad een groepje pestvogels is neergestreken. Voordat we de oversteek maken naar Enkhuizen besluiten we daar maar even een blik te werpen. In de wijk aangekomen is het groepje gelijk gevonden, maar verdwijnt dan verder in de wijk. Wij vertrekken dus ook maar gelijk richting de Amerikaanse oeverloper.

Onderweg over de Houtribdijk zien we hier en der nog groepjes nonnetjes en grote zaagbekken, en na een korte rit door Noord-Holland komen we aan bij de strandjes bij Medemblik. De Amerikaanse oeverloper is hier gelijk in beeld en op korte afstand zijn alle kenmerken leuk te zien, fraai beestje! Ook leuk is hier een mannetje ijseend die niet op al te grote afstand bij een grote groep toppers zwemt, ook nog een nieuwe voor de jaarlijst!
Amerikaanse oeverloper
Samen met Hans Tetteroo en zijn broer rijden we hierna nog door richting de flamingo's van Waterland om het succesvolle middagrondje nog succesvoller te maken. Zoals verwacht zijn de zuurstokken een eitje en staan ze trouw met z'n vijven te wachten.
Flamingo's
Andere vogels hier krijgen wat meer aandacht dan de flamingo's, want duizenden en duizenden brandganzen komen langs om hier op het Markermeer te gaan slapen. Een geweldig gezicht! Ook zitten er vele grote meeuwen waartussen we nog een zestal pontische en een geelpootmeeuw uit weten te vissen. Een leuke afsluiting van een ietwat onverwacht rondje door Nederland!
Duizenden brandganzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten