zaterdag 31 januari 2015

Zandsuppletie in Scheveningen - deel 1

Het strand spoelt op veel plaatsen voor een behoorlijk gedeelte weg waardoor er op veel plaatsen langs de kust eens per zoveel jaar zand moet worden opgespoten. Vanaf eind januari is er zo'n zandsuppletie aan de gang bij Scheveningen, dus Laurens van der Padt en ik besluiten daar vandaag onze dag door te brengen. Het opgezogen zand brengt namelijk ook veel vis en andere zeedieren mee naar het strand zodat het opspuiten een waar feestmaal is voor duizenden meeuwen.
Zandsuppletie
Zuigschip Geopotes 15 is aan het lossen
Aan het eind van de ochtend zijn we present en we houden het uiteindelijk tot in de schemer uit. Tussen de duizenden meeuwen lezen we uiteindelijk 59 geringde exemplaren af. Dit zijn 7 kokmeeuwen, allemaal afkomstig uit Den Haag, 49 zilvermeeuwen, 1 Noorse grote mantelmeeuw en een tweetal geringde pontische meeuwen uit Nederland en Polen. De 49 geringde zilvermeeuwen zijn voor het grootste gedeelte van Roland-Jan Buijs en dus afkomstig uit Europoort en de Maasvlakte, maar we lezen ook nog een Litouwer, meerdere vogels van Texel, Duitsers en een Belg af.
Poolse pontische meeuw G-P637
Zilvermeeuw van de Maasvlakte B-63
 Aan het eind van de middag, zo rond 17u, staat opeens vlak voor ons de grote burgemeester! Hij loopt rustig te foerageren tussen de andere meeuwen waarna die ven later ook in de kolkende massa verdwijnt. Een erg fraaie vogel blijft het en een mooie bonus op dag met behoorlijk wat afgelezen ringen!

Grote burgemeester 2kj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten