maandag 19 januari 2015

Bonte kraai op IJsselmonde!

Vandaag ben ik alweer in Ambacht dus er is een hele dag om te vogelen. Laurens van der Padt en Laurens van de Wind waren van plan een rondje met een collega te maken door Zuid-Holland en zo zit ook ik rond half tien in de auto richting de Maasvlakte. Al enkele dagen zit hier een rode wouw die zich van tijd tot tijd fenomenaal laat bekijken. Op zichzelf is een rode wouw die ter plaatse zit in Zuid-Holland al bijzonder maar het is natuurlijk de ultieme mogelijkheid om een rode wouw eens goed in de kijker te krijgen.

Op de Maasvlakte aangekomen is het de Pieter Schelte die de eerste aandacht krijgt. Dit reusachtige schip wordt het grootste schip ter wereld met een lengte van 382 meter. Deze soort catamaran wordt hier afgebouwd en is daarna in staat olieplatformen in hun geheel te demonteren en te verplaatsen. Een bizar ding om te zien. 
Pieter Schelte
Eenmaal bij de MOT-bosjes aangekomen waar de rode wouw slaapt hebben we nog geen teken van leven de roofvogel gezien. We besluiten maar wat over zee te kijken bij de Maasmond maar dat levert slechts een enkele oeverpieper op. Eenmaal weer onderweg richting de MOT-bosjes krijgen we een belletje van Hans Bossenbroek dat hij de wouw ziet vliegen boven de Stuifdijk. Niet veel later hebben ook wij de vogel in de kijker, wat een fraai beest! Hij zit vervolgens op de grond van een dood konijn te eten, helaas wel achter een aantal hekken, om daarna onzichtbaar in de bosjes te verdwijnen.
MOT-bosjes
We werpen nu dus maar even een blik op het water in de hoop op een kuifaalscholver en het duurt niet lang voordat we een exemplaar op een aanlegsteiger ontdekken. Eenmaal weer terug bij de auto vliegt opeens de rode wouw pal boven ons, super!! Uiteindelijk verdwijnt hij achter wat olieterminals maar wat een gaaf beest!
Rode wouw                                             ©Laurens van der Padt
Vanaf de telpost op de Tweede Maasvlakte zien we in een kwartiertje over zee kijken een aantal roodkeelduikers, drieteenmeeuwen en een jan-van-gent langskomen, toch weer een paar jaarsoortjes. Op het veld in de Zuidpunt zijn even later zowel de arend- als ruigpootbuizerd onvindbaar. In de Slufter laat zich nog wel een nonnetje en een kleine zilverreiger zien.

Het Veerse Meer is nog goed voor een groep wilde zwanen en dodaarsjes maar de zeekoeten laten zich niet vinden. Aangezien we hier alle plekjes inmiddels wel hebben aangedaan zetten we koers richting IJsselmonde om bij de vuilstort van Heijplaat geelpootmeeuw op de IJsselmondejaarlijst bij te  schrijven. Als we op de plek aankomen ziet Laurens van der Padt opeens een bonte kraai op de parkeerplaats lopen, gelijk de auto geparkeerd en deze knaller voor IJsselmonde afgeplaat. Van bonte kraai zijn waarnemingen in de 21ste eeuw op het eiland op 1 hand te tellen en in heel Zuidwest-Nederland zijn bonte kraaien een echte zeldzaamheid geworden. Het is dan ook m’n eerste nieuwe voor Zuid-Holland dit jaar en gelukkig ook nog eens op IJsselmonde!

Bonte kraai
Qua meeuwen valt het ook niet tegen met een fraaie pontische en een tweetal geelpootmeeuwen. Ook staan er nog geringde zilvermeeuw uit Europoort en Duitsland.
Pontische meeuw
De glanskop van het Zuiderpark moeten we nu ook nog maar even binnentikken voor de jaarlijst. In het park duurt het niet lang voordat we ‘m gevonden hebben en hij laat zich fraai bekijken. Al met al erg bizar dat er een glanskop en een bonte kraai op amper 2 kilometer van elkaar afzitten! Wie dat twee maandjes geleden had gezegd had ik natuurlijk compleet gek verklaard..

We besluiten de dag te eindigen bij de hop van de Ackerdijkse plassen. De hele dag is de vogel nog niet gezien, maar aangezien hij een slaapboom heeft moet het wel goedkomen. Een uurtje zoeken in het daglicht levert niet de hop op maar met een havik en wat barmsijzen is het niet saai. Rond half vijf gaan we dus maar posten bij de boom en uiteindelijk komt hij daar rond kwart over vijf inderdaad aanvliegen! De vogel vliegt nog flink wat rond in z’n boom maar het is al te donker om er nog echt wat aan te zien. Uiteraard is dit ook nog een leuke voor de eeuwige maandlijst.
Locatie van de hop

Al met al een fraaie dag in Zuid-Holland met de bonte kraai op ons eigen IJsselmonde toch wel als absolute hoogtepunt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten