zaterdag 3 januari 2015

Meenatortel in Vlaardingen

Na op oudjaarsdag de meenatortel in Vlaardingen 's ochtends net gemist te hebben moest deze vandaag maar worden binnen getikt voor de Zuid-Hollandlijst. Gisteren en eergisteren werd de vogel ook weer gezien en een vast patroon werd zowaar ontwaard. De vogel lijkt te slapen in de Rillandhoeve waarna die zich een paar honderd meter verplaatst naar de Frieslandlaan om te foerageren. In het donker staan Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en z'n vader en ik dus bij de conifeer waar die gisteren is gaan slapen.

Langzaam wordt het licht en we wachten geduldig in de regen totdat er wat beweging komt in de boom. De groep vogelaars groeit aan en na een tijdje wordt een silhouet van een duif gezien, maar die verdwijnt helaas weer in het groen. Even later komen er ook 18 spreeuwen uit die de boom als slaapplaats hebben gebruikt, maar om half tien is er nog geen spoor van de tortel. De meeste vogelaars verspreidden zich door de wijk richting de Frieslandlaan met de verwachting dat de vogel wellicht ongezien daarheen is gevlogen. Om iets over half tien komt de vogel toch opeens tevoorschijn bij de conifeer en vliegt als een speer naar het noorden, richting de Frieslandlaan. Niet veel later krijgen we dan ook een belletje dat de vogel daar is gearriveerd, en even later zien we daar de vogel fraai en soms op een paar meter zitten. Wat een gaaf beestje!
Meenatortel
Het regent nog steeds dus na een minuutje of 10 vinden we het wel welletjes en zetten koers richting Ambacht met een fraai duifje op zak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten