vrijdag 23 januari 2015

Recordaantal ringen in R'dam-Zuid

Afgelopen nacht heeft het weer lekker gevroren, en aangezien ik vandaag vrij ben is het weer tijd voor een ronde door Rotterdam-Zuid voor meeuwen. Dat is immers alweer zo'n 1,5 maand geleden! Laurens van de Wind en Laurens van der Padt zijn ook vrij en zo fietsen we rond kwart over acht weg richting Rotterdam met -5 graden Celsius op de thermometer. Heerlijk! In Ridderkerk zien we de eerste kokmeeuwen van vandaag en lezen we de eerste af: een bekende uit Finland.

Hierna is de eerste Keizerswaard waar de plasjes dicht liggen, ideaal! De aantallen kokmeeuwen zijn niet heel hoog en we lezen hier dan ook niet meer dan een bekende Wit-Russische kokmeeuw en Nederlandse zilvermeeuw af. Een nieuw Belgisch kokje is ons nog te slim af ook. Langs de Kreekhuizenlaan levert voeren op het ijs ook niks op en in het parkje De Twee Heuvels zitten wel flink wat kokjes maar ook geen ringen. Als we weer terug fietsen langs de Kreekhuizenlaan richting Lombardijen zien we daar nu echter wel een ring lopen, een nieuwe Pool! Even later blijken er totaal 4 verschillende ringen te lopen, nog twee bekende kokmeeuwen uit Litouwen en een nieuwe uit het Zwillbrockerven, leuk!
Poolse kokmeeuw W-TLYJ
In het Spinozapark lezen we even later de bekende kokmeeuw af die daar is geringd en ook nog een Nederlandse zilvermeeuw en een stormmeeuw uit Zweden! Langs de Britsenburg zien we even later een bekende Duitse zilvermeeuw en een Zweedse kokmeeuw, waarna het ook in Zuidwijk een drukte van belang is. Bekende kokmeeuwen zien we niet maar we lezen nog wel een nieuwe Nederlandse en Duitse af, net als een nieuwe Nederlandse zilvermeeuw.
Nederlandse zilvermeeuw G-X1
Als we in het Zuiderpark aankomen begint het plotseling erg te misten. Ringen lezen we hier dan ook niet af. In Carnissebuurt zijn het de twee bekende knobbelzwanen die we aflezen en tevens zien we daar een nieuwe Deense en Zweedse kokmeeuw. Het gaat wel lekker zo! In de Sint-Janshaven schrijven we even later ook de bekende Deense kokmeeuw bij en ook is de Litouwse zilvermeeuw Y-2L80 weer present na een uitstapje naar Katwijk.
Pontische meeuw
Rondom de Maashaven is niet veel ruimte om te voeren, maar fietspaden en stoepen werken ook uitstekend, al kan het natuurlijk ook genoeg frustraties opleveren.. Vanmiddag lever het in ieder geval ook veel geringde kokmeeuwen op: 3 Polen, een Let, een Tsjech, een Belg, een Nederlander en een Duitser. In een haven verderop treffen we naast een bekende Poolse weer een nieuwe Poolse kokmeeuw aan voor Rotterdam-Zuid, de vijfde nieuwe Pool al voor vandaag!!
Kokmeeuw W-T314
De Afrikaanderbuurt levert zoals gewoonlijk wat pontische en geelpootmeeuwen. Vandaag zitten er resp. 5 en 2. Verder lezen we hier ook nog een paar geringde Nederlandse zilvermeeuwen af.
Pontische meeuw
De route gaat hierna snel verder richting Bloemhof, wat ook weer 4 geringde kokmeeuwen oplevert. De Valkeniersweide even later zorgt eigenlijk voor de leukste kokmeeuw van de dag, een Noors exemplaar die eerder deze winter al was gezien in Rijswijk en Den Haag!
Noorse kokmeeuw G-JN27
Onderweg naar het Varkenoordse park levert wat voeren op een bevroren slootje nog 2 nieuwe Duitse kokmeeuwen op. Het Varkenoordse park levert nog bekende Engelse, Deense, Poolse en Zweedse kokmeeuwen op waarna alleen de Kop van Zuid nog op het programma staat. Onderweg voeren we nog ergens op het fietspad en zowaar, weer 3 geringde kokmeeuwen. Een Deen, Litouwer en Nederlander!
Pontische meeuw
De Kop van Zuid is aanzienlijk minder maar in de havens treffen we uiteindelijk nog twee pontische en een geelpootmeeuw, 6 geringde kokmeeuwen en een Duitse en Noorse zilvermeeuw. De afsluiting bij het Eiland van Brienenoord is niet zo denderd als de hele dag, en levert dan ook geen ringen op. Uiteindelijk sluiten we deze dag af met totaal 65 afgelezen ringen, waarvan 49 geringde kokmeeuwen! Het record van 38 afgelezen ringen is daarmee behoorlijk verpulverd... Wat een dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten