vrijdag 2 januari 2015

112 soorten in de Delta!

Voor vandaag staat een dag in de delta op het programma met Laurens van de Wind, Laurens van der Padt en Herman van den Brand om zoveel mogelijk soorten te scoren. We gaan met het krieken van de dagenraad dus van start in een bos vlakbij Bergen op Zoom. Dat levert al snel wat bossoorten op als kruisbek, kuifmees, boomklever en houtsnip, een mooie start! Met 35 soorten op zak gaat het verder richting de Oesterdam.
Bos
Onderweg komen we een fraaie groep kleine zwanen tegen en kunnen we soorten als grote zilverreiger en waterral bijschrijven. Op de Oesterdam is een groep van ca. 30 sneeuwgorzen relatief makkelijk gevonden, en zo verlaten we de dam met 58 soorten op zak, dat gaat lekker! De volgende bestemming is het Veerse meer voor leuke ganzen en steltlopers. Onderweg tikken we onder andere nog groene specht en blauwe kiekendief binnen. Die laatste had ik overigens vorig jaar niet eens...

Bij het Veerse meer is een tweetal roodhalsganzen en een witbuikrotganzen vlot in een groep rotganzen gevonden, en ook qua steltlopers is het leuk! Zo kunnen we anders lastige soorten als kanoet en bontbekplevier bijschrijven en komt hier de enige slechtvalk van vandaag voorbij. Met als 80ste soort een turkse tortel in een naastgelegen dorpje gaan we richting Colijnsplaat voor een sneeuwgans.
Veerse meer
Die blijkt zoals verwacht makkelijk gevonden te zijn en ook zien we hierna in het Wanteskuup baardman en tafeleend nieuw voor de daglijst. Op Neeltje Jans zien we ook eindelijk de eerste kramsvogels en kunnen we een kuifaalscholver bijschrijven. Verder is het hier erg rustig.

Op en nabij de Stolpweg is het in de slootjes ook een drukte van belang. We zien zo'n 10 kleine zilverreigers, een zwarte ruiter en we kunnen de bekende zwarte rotgans bijschrijven. De 90ste soort is hier overigens een wintertaling, dat heeft wel eventjes geduurd dus.. Hierna wordt het sprokkelen met nog een nonnetje en lepelaar erbij in de prunje waarna we koers zetten richting de Brouwersdam.

Zoals verwacht gaat het hier wel weer even lekker en we eindigen hier op 106 soorten. De leukste zijn wel wat grote sterns, een grote zee-eend, een pontische meeuw en de bekende andere zeesoorten. Een ijseend is alleen weggelegd voor Herman.
Pontische meeuw                                                         ©Laurens van der Padt
Bij Battenoord schrijven we even later makkelijk flamingo en geoorde fuut bij en aangezien we nog genoeg licht hebben zetten we koers richting het Oudeland van Strijen. Ook daar gaat het van een leien dakje met de 2 ruigpootbuizerds en een tweetal dwergganzen.


Ruigpootbuizerd
De laatste soortjes besluiten we op IJsselmonde binnen te gaan tikken, en dat begint best aardig. Een vijftal patrijzen zit in het bekende weilandje op hun vaste plek en ook de buffelkopeend is gauw gevonden. Niet veel later tikken we ook nog ringmus binnen, nr. 112 voor vandaag! Dit blijkt uiteindelijk ook de eindscore te zijn aangezien wat roeken en grote zaagbekken helaas niet meer thuis geven.

Al met al een mooie dag met een daglijst waar we ons niet voor hoeven schamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten