dinsdag 30 december 2014

Ontsnapte ross' gans en een Estse stormmeeuw

Afgelopen dagen niet veel gevogeld. Wel een rondje door Zwijndrecht en H.I.Ambacht gemaakt wat enkele bekende geringde kokmeeuwen opleverde, waarvan we er eentje op 8 december in Rotterdam zagen. Het gaat hierbij om de Duitser W-AF407, erg leuk dus dat hij nu in Zwijndrecht zit! Ondanksd de winterse omstandigheden leverde het naast een Belgische stormmeeuw verder weinig extra op, maar het voeren op ijs zorgt wel voor prettig aflezen!
Kokmeeuw W-AF407

Kokmeeuwen
Gisterenmiddag was het echter een ross' gans die werd gevonden nabij Ouddorp die ons deed besluiten om vandaag naar het zuiden af te rijzen. Deze soort ontbreekt immers nog op mijn Zuid-Hollandlijst. Rond een uur of half negen arriveren Laurens van de Wind, Herman van den Brand en ik op Goerree en kan het ganzen afzoeken beginnen. Overal zitten veel brandganzen en rond 10 voor 10 is het prijs, we vinden de vogel niet ver van de weg. De vreugde is echter maar van korte duur als blijkt dat de vogel rechts een blauw kwekersringetje draagt, helaas.. Aan zo'n ontsnapte vogel hebben we niks. 
Ontsnapte ross' gans
Aangezien we toch vlakbij de Kwade hoek zijn besluiten we daar nog maar een rondje te gaan lopen, wie weet zitten er nog strandleeuweriken of andere leuke soorten. Het gebied blijkt echter behoorlijk leeg en verder dan een eenzame sneeuwgors en wat goudvinken komen we dan ook niet. Tijd om weer naar huis te gaan. 
Kwade hoek
Thuis besluit ik nog even langs de Noord te gaan voeren, wie weet levert het beetje sneeuw toch nog wat extra meeuwen op. Als de kruimels eenmaal op de parkeerplaats van de waterbus liggen blijkt dat inderdaad het geval te zijn, Er zitten als snel zo'n 50 stormmeeuwen op het voer en al snel springt er een witte kleurring uit. Het gaat om W-P3N5, een vogel uit Estland! Een erg leuke aflezing dus. 
Stormmeeuw W-P3N5
Al met al jammer van de ross' gans vandaag maar de stormmeeuw uit Estland was een fijne pleister op de wond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten