zaterdag 20 december 2014

Geslaagde dag in de Delta

Voor vandaag was weer veel wind opgegeven, en aangezien er door het natte weer weinig meeuwen in de stad zitten was Rotterdam-Zuid vandaag niet de bestemming. In Zeeland en Zuid-Holland zitten al een tijd wat leuke soortjes, en dus stap ik met Laurens vd Wind rond een uur of 8 bij Herman vd Brand in de auto. De eerste bestemming is vandaag het plaatsje Battenoord, langs de Grevelingen, waar Herman zijn 278ste soort voor zijn Zuid-Hollandjaarlijst kan scoren. Af en toe wordt hier namelijk een zwarte rotgans gezien en dat is in Zuid-Holland geen makkelijke soort.

De verwachting is dan ook hoog gespannen als we rond negen uur de dijk overrijden. Een stukje verderop zien we al snel een flinke groep 'rotjes' zitten, en na enkele minuten is het Groenlandse neefje ertussenuit gevist, bingo! Door de harde wind is het niet eenvoudig een fatsoenlijk plaatje te maken, maar de vogel laat zich in ieder geval leuk bekijken!
Zwarte rotgans
Naast deze zwarte rotgans is Battenoord tegenwoordig ook dé plek om de flamingo's van het Zwillbröckerven te zien. Voor de groep hoef je niet te zoeken en gelukkig staat er ook nog een Europese flamingo tussen de vele Chileense.
Europese flamingo
Door de polders gaat het hierna richting de Brouwersdam. Onderweg worden soorten als huismus, roodborst, koperwiek en groenling gretig ingevoerd want een beetje hoge daglijst hebben is altijd leuk natuurlijk. Door de harde wind kunnen we niet heel veel bijschrijven op de Brouwersdam maar wat kuifduikers, grote sterns en roodkeelduikers zitten er wel. In de omgeving van de Stolpweg zien we nog wat kleine zilverreigers en een zwarte ruiter, maar spectaculair is het niet dus zetten we koers richting Neeltje Jans.

In de buitenhaven is de niet ver van de kant aan het vissen en laat zich daarbij fraai vanuit de auto bekijken, wat een bakbeest! We rijden hierna door naar de Roompotsluizen waar al enige tijd een rosse franjepoot bivakkeert. Gelukkig is het steltlopertje nog aanwezig en het is een fascinerend gezicht om te kijken hoe die in de golven foerageert. Bij de meeste golven laat hij zich er heerlijk overheen deinen maar als ze te hoog zijn vliegt hij d'r overheen. Wat een gaaf beestje!
Plek van de rosse franjepoot
Op de dam vinden we in de groep meeuwen nog een tweetal pontische en een geelpootmeeuw. Daarnaast lezen we ook nog een zilvermeeuw af uit IJmuiden die hier elke winter overwintert, toch nog naar meeuwen gekeken dus vandaag..
Zilvermeeuw G-XBBZ
De andere havens van Neeltje Jans leveren nog wat oeverpiepers en uiteindelijk ook een drietal kuifaalscholvers op. Ze zijn fanatiek aan het jagen waarbij het een geweldig gezicht blijft om te zien hoe ze met flinke sprong het water induiken.
Kuifaalscholver
De Prunjepolders zijn hierna goed voor een tweetal nonnetjes, wat putters en een geringde lepelaar uit Vlissingen. In de buurt van Dreischor komen we even later een mooie groep van 37 kleine en een tweetal wilde zwanen tegen. De laatste is tot mijn grote schaamte nog een jaarsoort. Wat een fraaie vogels!

Wilde en kleine zwanen
Via de Volkerak, waar een geoorde fuut op de gretig op de daglijst wordt gezet, rijden we verder richting de Hoekse Waard. Nabij het gehucht Nieuwendijk zitten al enige tijd twee koereigers, maar als we in de buurt komen en enkel akkerland zien beginnen we toch te twijfelen. Uiteindelijk blijken ze samen met 14 schapen op een onbenullig grasveldje te lopen, laat ze dan ook maar naar IJsselmonde komen! 
Koereigers
Het Oudeland van Strijen levert even later mijn derde punt op voor de eeuwige maandlijst in de vorm van de dwergganzen, na de koereigers en flamingo. De ruigpootbuizerds die hier al een tijd zitten kunnen we helaas niet vinden. We besluiten de dag hierna bij de Gaatkensplas waar de buffelkopeend de 93ste en laatste soort van een geslaagde dag is in de Delta!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten