zaterdag 6 december 2014

Aangename verrassing tijdens een meeuwenrondje...

Deze week is er geen nieuwe zeldzaamheid in 't land opgedoken, dus rond half negen komen Laurens van der Padt en ik aan in Keizerswaard, het beginpunt van een dagje meeuwen en ringen kijken in Rotterdam. Kokmeeuwen blijken in behoorlijke aantallen aanwezig en we lezen hier dan ook een tweetal bekende Deense, een Nederlandse, een Litouwse een Wit-Russche en een leuke nieuwe Duitse 1kj kokmeeuw af.
Duitse kokmeeuw W[AF407]
In het Spinozapark, Zuidwijk en het Zuiderpark zien we hierna nog bekende Nederlandse, Duitse, Finse en een Litouwse kokmeeuw, waarna we vanuit het Zuiderpark richting de Carnissebuurt gaan. Als we in het park door een stukje beukenbos fietsen horen we opeens vlakbij ons een bekend roepje, maar niet een roepje dat in Rotterdam thuishoort. Gelijk in de remmen en wat de druktemaker hadden we niet veel later in beeld. Langs het fietspad liep op de grond namelijk niets minder dan een glanskop!!
Glanskop
Het beestje is behoorlijk tam en loopt soms tot op een paar meters beukennootjes te zoeken. Daarnaast is die behoorlijk vocaal en een opname van de diagnostische roep is dan ook snel gemaakt. Aangezien het pas de eerste voor IJsselmonde is zijn Dave vd Spoel en Laurens vd Wind snel gearriveerd. Daarnaast is het overigens ook pas de eerste gedocumenteerde in omgeving en de delta, een erg toffe ontdekking dus! 
Plek glanskop
Na een klein uurtje gaan we toch maar verder richting de Carnissebuurt, dat record van 38 afgelezen ringen moet er toch een keertje aan.. In de Carnissebuurt zijn het weer dezelfde twee knobbelzwanen als van vorige week die kunnen worden bijgeschreven. De Sint-Janshaven is hierna wel een stukje leuker met naast een bekende Deense en Litouwse kokmeeuw ook een Litouwse zilvermeeuw. De eerste voor IJsselmonde!
Litouwse zilvermeeuw Y[2L80]
De Maashaven levert twee Nederlandse zilvermeeuwen en 2 Poolse kokmeeuwen op, waarna we in de Afrikaanderbuurt een derde Poolse kokmeeuw zien. Tevens loopt hier nog een bekende 2kj geelpootmeeuw rond, maar verder is het erg rustig. In deze buurt zien we hierna nog 2 Nederlandse, een Belgische, Finse, Poolse en Deense kokmeeuw, en ook een nieuwe knobbelzwaan van de Vogelklas. 
Nederlandse kokmeeuw W[EC]
Enkel de Kop van Zuid is nog aan de beurt, maar ook hier is het niet al te wild. In de meerdere havens zien we uiteindelijk nog een Nederlandse zilvermeeuw en twee Nederlandse, een Zweedse en een Belgische kokmeeuw. 
Nederlandse kokmeeuw W[E0ÝT]
Het Eiland van Brienenoord levert als afsluiter niks meer op. We sluiten de dag dan ook af met 32 afgelezen vogels en daarnaast natuurlijk die hele gave glanskop!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten