zaterdag 10 augustus 2013

Succesvolle sprinkhanendag in 't oosten

Vandaag stond een ronde voor sprinkhanen in het oosten van het land op het programma. In deze regio komen een heel aantal zeldzame sprinkhanen voor en kan ik ook nog drie soorten bijschrijven op mijn lijst! Reden temeer dus dat ik om acht uur bij Sander, en zijn broer Jeroen Elzerman, in de auto stap. Als we onderweg bij station Driebergen Mark Grutters hebben opgepikt zijn we compleet en kan de locatie van de eerste bestemming in de TomTom getik worden, de kleine groene sabelsprinkhanen in Brummen.

Op de plek aangekomen is het weer niet denderend, maar het is droog en de eerste gewone spitskopjes zitten al te zingen. De kleine groene sabelsprinkhanen zitten hier in de ruigtes langs het spoor, waar we dus rustig heen lopen. Onderweg komen we naast wat wespenspinnen en een struiksprinkhaan, ook een schitterende bandheidelibel tegen, wat een fraai beest!

Na enige tijd zoeken vind Sander het eerste exemplaar, een vrouwtje. Ook horen we hier al snel een mannetje zingen maar we kunnen deze helaas niet ontdekken. Uiteindelijk zien we vier vrouwtjes, en horen nog een tweede mannetje.


Kleine groene sabelsprinkhaan 
Plek kleine groene sabelsprinkhanen
Naast deze fraai sprinkhaan zie we hier nog een landkaartje, enkele oranje luzernevlinders en een greppelsprinkhaan.

Oranje luzernevlinder
De volgende bestemmingen liggen nabij de Hatertse vennen, ten zuiden van Nijmegen. In dit gebied komt de steppesprinkhaan algemeen voor en verder zit deze soort enkel nog in een gebied bij Gennep. Verder heeft de Hatertse vennen de grootste populatie wrattenbijters van Nederland, waar er overigens ook maar twee plekken van zijn. De plek van de laatste soort wisten we niet precies maar wel ongeveer, dus vol goede moed lopen we rond kwart over één het gebied in. 

Op de eerste heideveldjes die we checken zingen ratelaars en krassers en vinden we ook een behoorlijk aantal sikkelsprinkhanen. Uit de wind en aan de randen van de heide vinden we even later ook de eerste steppesprinkhaan, die door zijn zang toch wel behoorlijk opvalt. 

Steppesprinkhaan
Verder zien we op de heideveldjes nog twee bruine winterjuffers, steenrode en bruinrode heidelibellen,, een blauwvleugelsprinkhanen en verder natuurlijk veel knopsprietjes. Na enige tijd menen we de plek van de wrattenbijters gevonden te hebben, en dat blijkt inderdaad zo te zijn als er opeens eentje voor me opspringt. Uiteindelijk vinden we in het akkerrandje maarliefst 11 van deze fraaie, en grote sprinkhanen, wat een superbeesten!




Wrattenbijters
Aan de rand van de akker staat ook nog een mooi informatiebord over deze zeldzame beestjes en we kunnen het niet laten om ze dat zelf ook even te laten lezen..

Wrattenbijter
Na dit succes gaan we door richting het station in Molenhoek, voor kiezelsprinkhaan. Aangekomen op de plek, langs het spoor en net na het station, hebben we de eerste blauwvleugelsprinkhanen al snel gevonden, en even later na even goed kijken, ook de eerste kiezelsprinkhaan. Uiteindelijk zien we wel meerdere kiezelsprinkhanen, een soort die ik al heb gezien midden in Rotterdam. Dat was overigens de eerste locatie waar deze soort in Nederland werd ontdekt, maar die plek is inmiddels verdwenen door werkzaamheden.
Molenhoek



Kiezelsprinkhaan
Achterpoot loopt vloeiend naar beneden, bij blauwvleugelsprinkhaan is daar een duidelijk trapje te zien, een belangrijk verschil.
 Nu ook deze gelukt is gaan we een poging wagen voor zadelsprinkhaan, in het Sprinkhanenreservaat bij Groesbeek. Als Mark wat boompjes afgaat met een net heeft hij al vrij snel een nimf zadelsprinkhaan te pakken. We willen deze natuurlijk op een blaadje fotograferen en als we 'm op een blaadje zetten, blijkt er daar ook eentje op te zitten, erg leuk! 

Sprinkhanenreservaat



Zadelsprinkhanen
Naast deze sprinkhanen horen we nog een flink aantal boskrekels en zitten er in de heide wat sikkelsprinkhanen, zuidelijke spitskopjes en heidesabelsprinkhanen. 

Aangezien het weer, nadat het lange tijd bewolkt was, weer beter wordt besluiten we ondanks het al wat latere tijdstip, maar gelijk door te gaan naar de boomkrekels in de Millingerwaard. Na eventjes rijden door een behoorlijk 'bergachtig' landschap (voor ons westerlingen), komen we aan op de dijk langs de Waal waar ze moeten zitten. We horen ze niet direct zingen dus gaan we maar gewoon zoeken, en het duurt niet lang voordat ik er opeens een paar vind op een bijvoet (plant). Uiteindelijk blijkt dit een geliefde plant voor de soort want op een andere vinden we er ook nog een paar, en ze laten zich leuk bekijken!

Boomkrekel
Bij het zoeken naar de krekels stuit mijn oog ook opeens op een heidelibel. De vogel oogt erg licht dus we maken uitgebreid foto's van het beestje dat lekker aan een plant gaat hangen slapen. We neigen al naar zuidelijke heidelibel en (bij thuiskomst even nagekeken te hebben) dat blijkt er inderdaad ook eentje te zijn, leuk! Een onverwachte soort voor vandaag!


Zuidelijke heidelibel
Hierna horen we ook de eerste boomkrekel zingen, helaas kunnen we dit exemplaar niet vinden maar wel leuk om 'm ook nog even te horen. Nu ook deze laatste 'target' voor vandaag gelukt is, is het tijd om een hapje te eten, en waar kan je dat nou beter doen dan in Leuth?

Al met al een zeer succesvolle dag gehad met voor mij 3 nieuwe sprinkhanen en een onverwachte nieuwe libel! De daglijst van sprinkhanen eindigde uiteindelijk op 21 soorten maar daar hadden er nog wel tien bij gekund ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten