vrijdag 16 augustus 2013

Geringde meeuwen en nachtvlinders

Vanmiddag hadden Evert en ik afgesproken om een bezoekje te brengen aan Jan de Jong, in het revalidatiecentrum in Rotterdam, maar daarvoor besluiten we ons een beetje in de stad te gaan vermaken met meeuwen. Onderweg checken we echter eerst nog even een terreintje waar vorig jaar zwervende heidelibellen en tengere grasjuffers zaten, maar alles is uitgedroogd en beide soorten kunnen we helaas dus ook niet vinden.

Hierna gaan we Rotterdam in en op verschillende plaatsen, op de heen- en terugweg, zien we uiteindelijk 9 geringde kleine mantels, waarvan we 7 gekleurringde zilver- en kleine mantelmeeuwen kunnen aflezen. Niet slecht en voor mij ook allemaal weer nieuwe vogels, blijft leuk!

Zilvermeeuw B[BR]
Kleine mantelmeeuw ZY[69]
Kleine mantelmeeuw ZY[JB]
N[03]
Zilvermeeuw G[A5]
Kleine mantelmeeuw ZY[W1]
Vannacht zouden we met de natuurvereniging gaan nachtvlinderen in Hoek van Holland en dus worden we om 19u opgehaald om die kant op te gaan. Het weer is perfect in de duinen kunnen we de boel gaan opzetten. Dat wordt nog even vertraagd door aardig wat zanddoorntje, wat zwervende pantserjuffers en een parnassia. Maar als het eenmaal donker is zijn we ruimschoots klaar en kan het feest beginnen.
Zanddoorntje
Parnassia
De locatie
Uiteindelijk weten we met z'n achten een behoorlijk aantal nachtvlinders te vangen. De hoogtepunten zijn toch wel twee grote beren en een ligusterpijlstaart, wat een joekel die laatste!

Ligusterpijlstaart
Grote beer
De nachtvlinders
Om vijf uur de volgende morgen zijn we weer thuis na een succesvolle nacht! Dat nachtvlinder is dan toch eigenlijk ook wel erg leuk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten