woensdag 14 augustus 2013

Nieuwe vlinders, libel en sprinkhaan!

In Limburg zit nog een heel aantal soorten libellen, vlinders en sprinkhanen die ik nog mis, dus vandaag een uitgelezen kans om met Evert, met Rick Schonewillen en Martijn de Jong naar het zoele zuiden af te reizen. Het doel voor de dag is bleek blauwtje op de St. Pietersberg, waar er de afgelopen dagen toch wel relatief veel van zijn gezien op deze plek. Uiteraard hoop ik ook dat ik nog wat andere soorten aan mijn lijstjes toe kan voegen.

We beginnen dus op de St. Pieter en daar is bij de parkeerplaats mijn eerste nieuwe vlinder al snel binnen, een bruin dikkopje. Het is al een behoorlijk oud exemplaar maar toch erg leuk om te zien!

Bruin dikkopje
We lopen hierna verder richting de velden waar het moet gebeuren, en onderweg komen we al vele vlinders en ook Spaanse vlaggen (nachtvlinder) tegen, wat een fraaie beesten!


St. Pietersberg
Boven op de berg aangekomen lopen we eerst ook even langs de plek van kaarsjeskruiddikkopje. Deze blijkt er helaas nu niet te zitten, dus gaan we gewoon maar verder naar het zoeken van bleek blauwtje. Overal vliegen bruin zandoogjes, icarusblauwtje, oranje luzernevlinder etc. rond, maar na een uurtje zoeken is nog geen bleek blauwtje gevonden. Wel is dan na het derde keer checken van de plek van kaarsjeskruiddikkopje, nu wel een exemplaar aanwezig, wat een fraai beestje!


Kaarsjeskruiddikkopje
Ondanks nog enige tijd doorzoeken vinden we geen bleek blauwtje en houden het dus ook maar voor gezien.  Terug naar de auto zie ik nog wel m'n derde nieuwe vlinder van de dag, een boswitje.

We hadden gehoord dat er op de plas bij de parkeerplaats ook een zuidelijke keizerlibel zou zitten. Die blijkt er inderdaad ook te zitten en vliegt op enige afstand rondjes over de plas, wat een fraai beest. De talrijke aanwezige kanaaljuffers zijn ook het vermelden waard, en deze laten zich ook nog eens mooi fotograferen!

Kanaaljuffer
Na deze, voor mij, toch wel erg succesvolle ochtend, rijden we naar de andere kant van de St. Pieter, waar een populatie van het klaverblauwtje aanwezig is. Op enkele veldjes naast de weg is deze soort inderdaad ook snel gevonden, en enkele exemplaren laten zich mooi bekijken. Hier zien we overigens ook nog een bruin dikkopje, dit keer wat minder afgevlogen.

Klaverblauwtje

Bruin dikkopje
Om en nabij Maastricht hebben we alles wel gezien dus we besluiten weer terug naar het noorden te gaan. We maken  echter nog een tussenstop bij Valkenburg, waar de enige populatie van rosse sprinkhaan zit in Nederland. Aangezien ik momenteel ook aardig fanatiek met deze soortgroep bezig ben wil Rick d'r wel even langs rijden en na even zoeken hebben we een exemplaar gevonden. Een leuk kenmerk van deze soort is de witte puntjes op de voelsprieten, iets wat toch behoorlijk opvalt!


Rosse sprinkhaan
De volgende, en laatste doelsoort van vandaag, werd de laatste dagen gemeld nabij Zundert, in Noord-Brabant, namelijk de zuidelijke glazenmaker! Na een hele rit komen we aan op de plek waar we ontvangen worden door een wespendief, wat een fraai beest. 

In het gebied liggen her en der verspreid kleine vennetjes waar deze zuidelijke libel was gezien, en na enkele vennetjes vruchteloos te hebben gekeken, komen we PieterGeert Gelderblom tegen, die net een fraaie zuidelijke glazenmaker heeft gefotografeerd. Als hij de plek heeft aangewezen, weten we waar we moeten zoeken, en na een half uurtje zie we 'm eindelijke voor de dag komen, en gaat hij prachtig jagen boven het ven. We verliezen hem helaas uit zicht en hij is dus op een voor ons onbekende plek gaan zitten, helaas.. 

We vermaken ons hierna nog wel met twee zwervende pantserjuffers en wat zanddoorntjes, maar de zuidelijke glazenmaker komt helaas niet meer terug.

Zwervende pantserjuffer
Uiteindelijk vandaag toch een mooie dag met voor mij vier nieuwe vlinders, een nieuwe libel en een nieuwe sprinkhaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten