zaterdag 24 augustus 2013

Goeie score op IJsselmonde

Na gisteren enkel met sprinkhanen bezig te zijn geweest, stond er vandaag een dagje struinen op het programma, met Laurens vd Padt. We begonnen met een korte telling op de Gorzen, maar dat leverde eigenlijk niks op. Een rondje door de Gorzen zelf was ook niet echt productief, maar een brede haag op industrieterrein Donkersloot, vroeg wel om nadere inspectie.

Langzaam lopen we langs de brede haag waar flink wat tjiftjaffen en dergelijke in zitten. Als ik aardig in de struiken zit, zie ik opeens boven me een draaihals zitten! Snel roep ik Laurens maar die kan 'm helaas niet vinden voordat hij wegvliegt. We hebben geen idee waar die gebleven is en dus gaan we zoeken.Tijdens het zoeken vliegt opeens een kramsvogel luid tjakkend over, leuk zo vroeg! We zoeken weer rustig verder, maar uiteindelijk duurt het anderhalf uur voordat we hem terug vinden in de rand van de bosjes. Hij vliegt op uit het gras en gaat even mooi zitten in een wilg, het blijven gave beesten!

Draaihals
De haag, inclusief mijn trouwe metgezel (fiets)
Na dit succes gaan we richting de Crezéepolder en struinen door een paar braakliggende stukjes. Hier blijken een tapuit, twee boompiepers en een viertal paapjes zich op te houden, leuk! Een overvliegende plevier zorgt even voor opschudding maar dit blijkt helaas gewoon een goudplevier..

We fietsen hierna weer verder richting de Karwei, maar dit terrein blijkt op twee eksters na, helemaal verlaten. We fietsen dus weer rustig verder over de Veersedijk, aangezien er nog meer ruige terreintjes zijn. Als we langs zo'n veldje fietsen, vliegt daar voor een andere fietser en vogel op, die luid roepend ons passeert. Het is gelijk duidelijk, een ortolaan! Na een tijdje verdwijnt de vogel helaas achter een haag, en op het terrein achter die haag kunnen we 'm later niet terugvinden, en ook elders niet.. Geen superwaarneming van deze goede soort op IJsselmonde, maar uiteraard zijn we er erg blij mee!

Als we tijdens het zoeken naar de ortolaan even omhoog kijken, vliegt er opeens een wespendief boven ons hoofd, die langzaam afglijdt naar zuidwest. Het blijven fraaie beesten!

Wespendief
We besluiten hierna alleen nog even de Galgenplaat te checken en het daarna maar voor gezien te houden. Vogels levert dat eigenlijk niet op, maar met een weidebeekjuffer zijn we wel erg tevreden. Deze zeldzame juffer had ik nog niet op IJsslemonde en hij laat zich schitterend bekijken!
Weidebeekjuffer
Om een uur of drie zijn we weer thuis met een nieuwe vogel en libel voor de IJsselmonde-lijst, en draaihals voor de IJsselmonde-jaarlijst. Geen slechte scoren voor een dagje struinen in het binnenland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten