zaterdag 27 juli 2013

Woldlakebos, bijeneters en gewone doorntjes

Het is vandaag aardig weer en dus leek en een bezoekje aan het  Woldlakebos me wel de moeite waard. Terwijl de anderen zich vermaken in Blokzijl loop ik door dit prachtige gedeelte van de Weerribben. Uiteindelijk weet ik één gevlekte glanslibel te vinden maar zoals gebruikelijk gaat deze helaas niet zitten. Naast deze zeldzaamheid zie ik nog twee afgevlogen bruine korenbouten, wat groene glazenmakers en vele huidjes van de laatstgenoemde. Verder is het met libellen vrij rustig maar laten moerassprinkhanen en gouden sprinkhanen zich nog wel mooi bekijken.

De mooiste soort van dit ochtendje in het Woldlakebos is wel een schitterende grote weerschijnvlinder die zich ook nog eens heel mooi van dichtbij laat zien en fotograferen!


Grote weerschijnvlinder
Na het middageten thuis zetten de andere, die een kijkje gaan nemen in Staphorst, me af op de plek waar al enkele jaren bijeneters broeden. In het kleine uurtje dat ik er sta zie ik één keer een vogel in en uit het gat gaan, wat overigens prima vanaf de weg te zien is op enkele honderden meters, en hoor ik een vogel langskomen, die ik helaas niet in de kijker krijg.
Nest bijeneter
's Avonds maak ik nog een rondje in de buurt van ons huisje. Dat levert qua vogels nu ook een flinke groep kruisbekken op en verder aardig wat nieuwe planten. Verder zingen op verschillende plaatsen greppelsprinkhanen, en ook in Drenthe, een zeer zeldzame soort daar! Maar het leukst vind ik eigenlijk wel een heideveldje met verschillende gewone doorntjes daarop, erg fraaie sprinkhaantjes!

Gewoon doorntje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten