zaterdag 6 juli 2013

Bonte tapuit-dip op Ameland

Als ik gistermiddag thuis kom na de laatste toetsen, zie ik dat er door de Duitse Frank Sieste, een bonte tapuit op 3 en 4 juli  is gezien op Ameland. Even later wordt gemeld dat de vogel ook nu nog aanwezig dus is dus bel ik maar even Herman vd Brand. We besluiten maar af te wachten of er andere vogelaars heen gaan en dan kunnen we altijd morgen nog een poging gaan wagen.

Het wordt uiteindelijk alweer 21 uur en nog steeds geen nieuws gehoord vanaf Ameland. Na wat telefoontjes besluiten we toch maar de eerste boot te pakken, met André Strootman en Rick Schonewille. De wekker staat vanmorgen dus om 4u en een half uurtje later wordt ik opgepikt bij de bushalte, waar een jonge ransuil zit te roepen. Om tien over zeven komen we aan op de pier en we zijn dus mooi op tijd. We zijn niet de enige want nog  zo'n 10 andere vogelaars hebben dezelfde keuze gemaakt als wij.

Op de pont heerst uiteraard een spanning, is het eigenlijk wel een bonte tapuit? En veel belangrijk, zit hij er dan nog wel? Aangekomen op Ameland pakken we gelijk de bus die ons exact bij het Tromppad afzet, dat scheelt weer lopen. Gehaast gaat het dan richting het fietsenhok waar de Duitser de vogel heeft gezien.Vooraan in de groep wordt plotseling geroepen dat de vogel in beeld is, en op een paaltje zit. Kijkers worden gelijk scherp gesteld op het betreffende paaltje maar het blijkt uiteindelijk helaas om een soort van buis te zijn, in het paaltje, dat verdacht veel wegheeft van de tapuit, helaas..

'Bonte tapuit-paaltje'
We verspreiden ons door de duinen maar qua vogels wordt niet meer dan een paartje tapuiten gezien, en de bonten tapuit wordt niet gevonden. Tijdens het rondje dat ik met Rick loop zie ik nog wel een nieuwe vlinder, duinparelmoervlinder. Verder ook nog wat zeldzame planten maar daar komen we natuurlijk niet voor..

Zeeraket
Duinviooltje
Blauwe zeedistel
Uiteindelijk besluiten we toch de bus weer terug te pakken richting de pont, maar halverwege de busreis laat een Duitser opeens foto's van de bonte tapuit zien aan Rick. Gelijk worden ook de andere vogelaars op de hoogte gesteld en het blijkt Frank Sieste te zijn. Hij heeft zelfs foto's dat de tapuit op een fiets zit! Bij de pont aangekomen overleggen we kort maar besluiten dan toch terug te gaan en nog beter te gaan zoeken, de vraag of het er eentje is, is in ieder geval beantwoordt!

Weer de bus in..
Weer terug in de duinen kan het lopen weer beginnen, maar hoe we ook zoeken, de bonte tapuit wordt niet meer gevonden. Uiteindelijk zitten we om tien over half drie weer in de bus die ons naar de pont brengt. De pont doet er nu wat langer over en we komen rond kwart voor vijf weer aan op de vaste wal. Als we de pier afrijden zien we opeens een kiek aan het jagen boven de kwelder, gelijk de auto aan de kant en het blijkt een mannetje grauwe kiekendief, met wingtags! Erg leuk en hij laat zich schitterend zien, even later komt er ook nog een vrouwtje bij, gaaf!

Grauwe kiekendief
Als we genoeg van de vogels genoten hebben rijden we de dijk over waar we nog een vrouwtje zien jagen. Leuk zo drie achter elkaar!

De rit gaat hierna snel door maar als we door Amsterdam komen kunnen we het niet laten een poging te wagen voor de al lang aanwezige iberische tjiftjaf. Het is druk in het parkje en ook gezien het tijdstip van de dag is het niet gek dat de vogel zijn snavel houdt, helaas..

Sloterpark
Al met al een mooie dag maar jammer dat de bonte tapuit het na drie dagen aanwezigheid op Ameland, het vandaag liet afweten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten