donderdag 25 juli 2013

Kokmeeuwen ringen in Arnhem

Na ook gisteren weer even in Ambacht te hebben gekeken met het hoge water, en wat maar één nieuwe ring opleverde, was het vandaag weer tijd om echt wat te doen. Jeroen Nagtegaal had me een tijd geleden al uitgenodigd om te komen kijken bij het vangen van kokmeeuwen met slagnet in Arnhem en dus stapte ik vanochtend zo rond half elf uit de trein op station Velperpoort. Hier wordt ik opgehaald door Jeroen en Rob Voesten en gaan richting de Rijn waar later ook een onderzoekster van de Erasmus Universiteit komt samen met twee onderzoekers uit Georgië. De laatste twee komen kijken hoe 'wij' hier in Nederland kokmeeuwen vangen. De onderzoekster van de Erasmus komt hier helpen met het nemen van bloedmonsters op jonge kokmeeuwen voor de vogelgriep.

Slagnet klaar maken
Als het slagnet klaar is kan het brood en kaas voor de dag komen en dan duurt het niet lang voordat de vogels bij het net lopen. Ondanks dat er nog weinig jonge vogels tussen lopen besluit we toch 'te slaan'. D'r zitten er heel wat onder en het ringen en meten kan beginnen.

Kokmeeuwen onder het net
Ringen
Uiteindelijk slaan we vandaag 3x en zijn tot een uur of acht bezig. Tussen de kokmeeuwen zitten een paar in Arnhem geringde maar ook eentje uit Polen en uit Oost-Duitsland. Verder zijn wat kleine mantels, stormmeeuwen en een kauw leuke bijvangsten.

Kauw
Poolse kokmeeuw
Stormmeeuw
Stormmeeuw met vergroeide snavel
Kokmeeuw met vergroeide snavel

Oost-Duitse kokmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten