maandag 30 april 2012

Superdag op Breskens met een mooie afsluiter

De weersvoorspellingen met een oostenwind en mooi weer waren goed genoeg om vandaag naar Breskens af te reizen. Vanochtend werd ik om half  twee al wakker van de eerste scooters zonder uitlaat, in Ambacht is het luilakken namelijk nog steeds een traditie. Ook als ik, Jan de Jong en Laurens vd Padt om half vijf bij Laurens vd Wind komen met wiens vader we vandaag naar Breskens gaan, is het een gigantische herrie. 

Om kwart over zes komen we aan op Breskens en als we zien dat de zwaluwen goed vliegen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Om 10 voor zeven komt de eerste krent langs in vorm van een grauwe gors, hij vliegt rap door over het strand. Helaas is vallen de aantallen terug maar als we om half drie weggaan staat er toch een aardig lijstje krenten op papier.


Bovenaan dit lijstje staat uiteraard de steppekiekendief die om iets voor elf schitterend langs kwam over de akkers voor de telpost. Behalve deze roofvogel die erg toeneemt in Nederland zien we 's middags nog drie zwarte wouwen, een paar smellekens, twee velduilen, een visarend, een blauwe kiekendief en twee andere spannende kiekendieven waar helaas geen naampje aan geplakt kon worden. Helaas gingen we net te vroeg weg en miste daardoor twee zwarte en twee rode wouwen en een grauwe kiekendief. 

Op de twee plek op het lijst stond een lachstern die om tien voor negen op enige afstand door het binnenland de post passeerde. Een fijne jaarsoort en mijn eerste in het voorjaar! Hierna volgen o.a. nog een kraanvogel die ook ver door het binnenland naar het oosten vloog en een roepende europese kanarie die dichtbij langs kwam. 
Zwarte wouw
Andere algemenere jaarsoorten vlogen er uiteraard ook, zo pikte ik enkele engelse en noordse kwikstaarten uit de vele gele kwikstaarten die passeerde. Verder verdwenen ook nog twee wielewalen, dertien zomertortels, een bosruiter en een kleine strandloper op het papier. 

Al met al een erg geslaagde telling!!

's Avonds belt Laurens vd Padt op dat André de Baerdemaeker een draaihals en een bonte vliegenvanger heeft gevonden in de grienden langs de Oude-Maas. Omdat ik toch wel erg graag die draaihals wil hebben besluiten we gelijk te gaan. Dankzij Dave vd Spoel die even bij de vogel is gebleven kunnen we de draaihals gelijk binnenkoppen en laat zich mooi bekijken langs het fietspad. 

Draaihals
 Nadat de vogel de griend is ingevlogen besluiten we nog even een poging te wagen voor de bonte vliegenvanger. Helaas werkt deze niet mee maar het levert nog wel een luid zingende nachtegaal op. 


Al met al vandaag een superdag op Breskens en een mooie draaihals als afsluiting!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten