Gisterenavond was het wikken of wegen, of naar de ringsnaveleend in de Weeribben en de Iberische tjiftjaf bij Hardewijk, of toch maar naar Zeeland voor de aldaar aanwezige ringsnaveleend en hop? Uiteindelijk toch voor het laatste gekozen dus om half zes wordt ik wakker door het klateren van de regen op het dak. Als ik een kwartiertje later wegfiets is het gelukkig droog bij de bushalte stappen Laurens, Laurens en ik bij Herman en Rick in de auto.
We beginnen bij de Krammarsluizen waar sinds 9 april de derde buffelkopeend voor Nederland en de eerste voor Zeeland ronddobbert. Tevens werd de ringsnaveleend van de week weer gemeld die dus voor het derde jaar op rij is teruggekeerd naar deze locatie.
Na enkele groepjes kuifeenden is het vrouwtje buffelkopeend gauw gevonden en laat zich op enige afstand leuk bekijken. Weer eens wat anders de het mannetje van de Gaatkensplas.. Behalve dit Noord-Amerikaanse eentje zwemmen er ook nog een kuifduiker en geoorde fuut in zomerkleed rond. Vooral de eerste is erg fraai!!
De ringsnaveleend laat zich helaas niet vinden maar de groep waar de vogel eerder deze week was waargenomen zwemt te ver weg om het goed te kunnen checken, helaas.. Daarom wordt het duingebied Oranjezon in de TomTom gezet waar al sinds 14 april een hop aanwezig is. Maar ook deze kunnen we helaas niet vinden, ondanks de hulp van Edwin Minnaar die ons door het gebied gidst. Een hele vroege boomleeuwerik is uiteraard wel het noemen waard en laat zich schitterend bekijken!
|
Juveniele boomleeuwerik |
Net voordat we in de auto stappen komen er een paar huiszwaluwen over, de eerste jaarsoort van de dag is dus weer binnen! Op de Zeedijk bij Westkapelle is de kleine burgemeester gauw gevonden en laat zich erg mooi bekijken.
|
Kleine burgemeester |
In 't Vroon waren de afgelopen dagen o.a. engelse kwikstaarten en dwergsterns gezien. Rede temeer om dit gebied met een bezoek te vereren. De engelse kwikstaart kunnen we helaas niet vinden maar wel zien we twee dwergsterns. Verder is het uiteraard ook leuk vogelen met een schitterend mannetje rouwkwikstaart, twee casarca's, grote sterns, tapuiten, bontbekplevieren en zilverplevieren.
|
Rouwkwikstaart (man) |
Als we aan het vogelen zijn worden we gebeld door Alwin Borhem of we even koffie komen drinken in
De Westkaap. Uiteraard wordt daarmee ingestemd en zo zitten we even later met Alwin, Toy Jansen en Peter en Martijn Links om de tafel. Het gesprek gaat uiteraard veel over de jaarlijst van Alwin die dit jaar weer probeert het record van Jan Wierda in 2000 te verbeteren. Maar er moet ook gevogeld worden en dus besluiten we naar het Bokkengat te vertrekken waar al anderhalf jaar een grote geelpootruiter rond hangt.
Op de plek zien we enkele zwarte ruiters en twee zwartkopmeeuwen maar helaas laat de grote geelpootruiter het afweten. De volgende bestemming ligt weer een eiland verderop, op Schouwen-Duiveland, en wel in de Prunjepolders. Sinds enkele weken zitten hier weer strandplevieren en deze mogen uiteraard ook niet op de jaarlijst ontbreken. Na een bezoekje aan de bekende Fritureluur zijn de strandplevieren gauw gevonden. Een leuke verrassing is een vroege krombekstrandloper van het jaar die samen met de bontbek- en strandplevieren aan het foerageren is.
|
Krombekstrandloper, strandplevier en bontbekplevier (v.l.n.r.) |
Na deze stop besluiten we nog even bij de Krammersluizen te kijken of de ringsnaveleend nu wel gevonden kan worden, maar helaas.We besluiten dus weer verder naar het noorden te rijden en lopen nog even rond bij de Ventjagers- en Hellegatsplaten. De gewenste visarend laat zich niet zien maar een boomvalk is een welkome aanvulling op de jaarlijst. Verder zien we nog wat groenpootruiters, witgatjes, pijlstaarten en zomertalingen.
|
Vogelkijkhut Ventjagersplaten |
De laatste stop is bij de Gaatkensplas waar we de tweede buffelkopeend van de dag zien. De eerste zwarte stern van het jaar krijgt echter iets meer aandacht.. In de nabijgelegen Jan-Gerritsenpolder is de eerste grasmus van het jaar een mooie afsluiting van de dag met weer 7 jaarsoorten en twee buffelkopeenden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten