zaterdag 14 april 2012

Zwibis in de OVP

Nadat er gisteren twee steltkluten, twee draaihalzen en een zwarte ibis waren gezien in de Oostvaardersplassen stond voor vandaag de bestemming vast. Om iets over acht komen Rick Schonewille, Jan, Herman en ik aan bij de Grote praambult in de hoop op de zwibis (vogelaarsjargon voor zwarte ibis), helaas kunnen we de vogel in de plasjes niet vinden. Wel zien we nog vele kemphanen, een raaf, groenpootruiters en mijn eerste regenwulp van het jaar.

Vanaf de Kleine praambult kunnen we ook de vogel niet vinden, de eerste roepende koekoek is een leuke verrassing. Na deze tegenvaller besluiten we maar de steltkluten en een draaihals te gaan proberen bij het Trekvogelpad in de Lepelaarsplassen. Onderweg stoppen we een paar keer wat een appelvink, wat tapuiten, vele rietzangers, baardmannetjes en mijn eerste snorren van het jaar oplevert.


 Bij het Trekvogelpad aangekomen constateren wij dat de stetkluten gevlogen zijn, de plasjes zijn leeg. Gelukkig krijgen we te horen dat de draaihals nog aanwezig. Vol goede moed kan het wachten beginnen tot de vogel op het pad komt foerageren. Maar helaas, de vogel laat zich niet meer zien, wel laten de aanwezige blauwborsten zich soms erg mooi bekijken en zijn de eerste drie gierzwaluwen van het jaar een feit.

Blauwborst
De tweede draaihals bij het Verbindingspad gaan we nu dus maar proberen. Dit loopt echt ook op een mislukking uit die nog een beetje wordt goedgemaakt door een beflijster, snor en de eerste sprinkhaanzangers van het jaar.
Pijlstaart
Als we bij het bezoekerscentrum aankomen zien we dat de zwarte ibis toch weer is gezien. Gelijk gaan we erheen en nu loopt de vogel vlak voor de Grote praambulte te foerageren en laat zich ondanks de afstand leuk bekijken. Een adult zeearend die schitterend over komt zeilen maakt het plaatje compleet, gaaf!!

Zwarte ibis
Een korte wandeling bij het bezoekerscentrum levert niet meer dan een kleine karekiet en een zingende roerdomp op. De ochtend begon slecht maar de zwarte ibis en de zeearend maakt een hoop goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten