zaterdag 18 februari 2012

Van kruiend ijs tot zuurstokken

In deze rustige periode wat zeldzaamheden betreft is er tijd genoeg om jaarsoortjes te gaan zoeken en vandaag begonnen Herman, Rick, Laurens, Laurens en ik op de Oostvaardersdijk, nabij Almere. Het eerste gedeelte van het Markermeer is bevroren maar even later komen we de eerste kuif- en tafeleenden in zicht. Tot aan 'De Trekvogel' zien we naast vele kuif- en tafeleenden ook nog enkele grote zaagbekken, nonnetjes en brilduikers. Verder is het ook een schitterend gezicht om grote ijsbergen kruiend ijs op de dijk te zien liggen.




Bij de Knardijk aangekomen zien we daar in een haventje een grote groep van een paar honderd nonnetjes, gaaf! Hierna rijden we door richting het stadspark in Lelystad om daar appelvinken te scoren. We lopen nog maar net het parkje in of we horen en zien al enkele vogels. Uiteindelijk komen we uit op iets van 15 vogels en we zien nog een boomklever.

Na dit succes gaan we terug naar de Oostvaardersplassen. Bij het bekende wildrooster aangekomen zien we vlak naast de weg de bekende man ruigpootbuizerd zitten en hij laat zich schitterend bekijken. Zeker omdat ik deze vogel en ook bijna geen adult man ruigpoten heb gezien is het extra leuk!

Ruigpootbuizerd
Vanaf de kleine praambult zien we een groepje bonte strandlopers maar verder is het erg rustig. Gelukkig is er bij de grote praambult meer te beleven. Zo komt er een schitterende groep trompeterende wilde zwanen over en zitten er ook nog verschillende in het gebied. Naast dit zwanengeweld scoor ik ook mijn eerste jaarsoort van de dag, er zitten namelijk twee raven op een kadaver.

Nadat we ook hier geen zeearend hebben gevonden rijden we richting de Dodaarsweg. Onderweg komen we nog een fraaie groep wilde zwanen tegen en zien we een blauwe kiekendief jagen. Op de Dodaarsweg aangekomen zien we een ruigpootbuizerd jagen, er vliegen zo'n 500 holenduiven rond maar verder is er niet veel te beleven. Daarom rijden we richting de Wulpweg waar gisteren een sneeuwgans was gezien. We kunnen de sneeuwgans en de andere ganzen helaas niet vinden, wel haagt er nog een mooi mannetje blauwe kiekendief.

Omdat hier in de omgeving niet veel meer te halen valt besluiten we weer richting Rotterdam te gaan en de dwergganzen te gaan proberen. Eerst doen we een poging bij de Moerdijk waar de afgelopen dagen ook dwergganzen waren gezien. We kunnen de vogels hier echter niet vinden dus rijden we naar het Oudeland van Strijen waar ook weer dwergganzen waren gezien. Op de Vlaamseweg aangekomen zien we al snel een groepje van 8 vogels dichtbij de 'weg' zitten. De vogels heb ik nog nooit zo goed gezien, gaaf! Achter dit groepje zien we even later nog een groepje van zeven vogels.



Dwergganzen
Vanaf hier zijn we zo in Zeeland dus besluiten we richting de Grevelingen te gaan om daar flamingo's op de jaarlijst te zetten. Na drie kwartier rijden en met wat kleine zwanen en rotganzen op zak komen we aan bij de dijk langs de Grevelingen. Na een snelle scan over het water is de groep zuurstokken bestaand uit iets van 25 Chileense, 1 Caraibische en 4 Europese flamingo's.

Roodhalsfuut ontbreekt nog op ieders jaarlijst en mede omdat er ook twee ijsduikers op de Brouwersdam zitten besluiten we daarheen te gaan. Op de Spuissluis aangekomen duurt het niet lang voordat de eerste ijsduiker gevonden wordt, helaas zwemt hij wel aardig ver. Even later wordt ook de tweede vogel gevonden die iets dichterbij zwemt en zich leuk laat bekijken.

Zwarte zee-eend
Behalve deze twee ijsduikers zwemmen er ook nog wat groepjes kuifduikers, brilduikers, middelste zaagbekken, eiders en zwarte zee-eenden. Hiertussen zien we nog een  geoorde fuut en als de grote groep zwarte zee-eenden opvliegt blijkt daar een aantal grote zee-eenden tussen te zitten, leuk! Op de stenen zien we verder nog rosse grutto's, wat kanoeten en paarse strandlopers en er vliegen nog  3 drieteenmeeuwen voorbij.

Bij Ouddorp was een zwarte rotgans gemeld dus die werd nog even opgezocht. Deze helaas niet gevonden maar in het groepje rotganzen zaten nog wel 8 witbuikrotganzen.

Witbuikrotganzen
We sluiten de dag af die in Flevoland is begonnen bij 't Kiekgat maar de cetti's zanger wil helaas niet zingen door de harde wind. Ondanks dat hebben we weer een schitterende dag gehad waarin we weer een aardig deel van het land doorkruist hebben en waarin we mooie soorten gezien hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten