Deze eerste ochtend van mijn voorjaarsvakantie samen met Hugo Moerman in de Brabantse Biesbosch geweest met als hoofddoelen klapekster en kleine bonte specht. Toen we nog amper 10 minuten onderweg waren kwam de eerste jaarsoort van de dag al over in vorm van een witte kwikstaart! Verder zien we nog de bekende steenuil en bij de Kop van 't land zwemmen wat grote zaagbekken en brilduikers.
Op Brabantse oever aangekomen horen we vrijwel gelijk enkele grutto's en even later zien we een groep vliegen. Op acht bonte strandlopers na is het in Polder Hardenhoek verder erg stil. Een stukje verder op de Hilweg horen we de eerste cetti's zanger van de dag maar op de plek waar al lange tijd een klapekster rondhangt behalen we geen succes. Een paar wandelingetjes in wat wilgenbossen levert helaas ook geen kleine bonte specht op, wel horen we nog enkele cetti's zangers.
We besluiten dus maar naar de klapekster van Polder Malta te gaan en die blijkt erg makkelijk. Als we op het fietspad fietsen komt hij opeens langs gevlogen en gaat langs het pad jagen en weet zowaar twee flinke wormen te verschalken.
|
Klapekster |
We zoeken hierna nog even naar kleine bonte spechten maar helaas weer zonder succes. Een jagende smelleken in Polder Hardenhoek is wel een leuke verrassing en een mooie aanvulling op de jaarlijst. Deze soort zorgt voor een mooie afsluiting van een ochtendje Biesbosch vogelen die ondanks met het missen van kleine bonte specht nog aardig succesvol was.
Ha, de Grutto's zijn dus al wel in het land.
BeantwoordenVerwijderenGisteren gewandeld langs de Hoge Boezem in de Alblasserwaard, van de Zijdebrug naar de Donk en terug. Ik hoopte op de eerste Grutto's, maar geen gezien of gehoord. Van nature zitten de Grutto's vroeg in het seizoen meer op plas-drasse plekken, dan in hun broedgebieden, maar in de Alblasserwaard is er de laatste jaren ook veel weiland in plas-drasland omgezet. De Grutto's geven voorlopig toch de voorkeur aan de Noordwaard, zo te zien.