vrijdag 17 februari 2012

Meeuwen in Rotterdam

Deze dag samen met Hugo Moerman, Arie Zoeteman en Jan de Jong heel de dag door Rotterdam gefietst op zoek naar meeuwen en dergelijke. Hoofddoel was de kleine burgemeester langs de Rotte maar we begonnen in Rotterdam-Zuid om te kijken of de al langdurige eerste winter zwartkopmeeuw nog aanwezig was. Dat bleek inderdaad het geval en de vogel liet zich weer leuk bekijken.

Zwartkopmeeuw
Behalve deze zwartkopmeeuw zitten er ook nog enkele andere meeuwen waaronder een gekleurringde zilver- en kokmeeuw, leuk! Als we bij het Zuidpark brood beginnen te voeren komen er veel meerkoeten maar ook twee knobbelzwanen een kijkje nemen.. Eén van de knobbelzwanen was geringd met een aluminium-ring (966T) en ze aten echt uit je hand. Meerkoeten waren ook erg tam en even later stond er weer een soortje bij op de handlijst...




Knobbelzwanen
Meerkoet

Als we hier zijn uitgekeken vervolgen we onze route richting het eiland van Brienenoord. Er zitten niet veel interessante meeuwen dus vermaken we ons met 5 nonnetjes, een brilduiker, grote zaagbek, dodaars en een overwinterende oeverloper, leuk!! 

Brilduiker
In Feyenoord kunnen we de aanwezige pontische en geelpootmeeuw helaas niet vinden. Wel kunnen we hier nog twee ringen van kokmeeuwen aflezen en zien we nog een kleien mantelmeeuw. Als we op ons horloge kijken zien we dat het tijd is om richting de Rotte te vertrekken. 

Na een kwartiertje fietsen en met een slechtvalk op zak die op de Willemsbrug zat komen we aan bij de Rotte en fietsen we langzaam richting het noorden. Als we bij de eerste meeuwen op de Rotte aankomen zit daar nog niet de kleien burgemeester tussen maar wel een mooie juveniele geelpootmeeuw, fraai!!

Geelpootmeeuw
Een stukje verder zit de vogel opeens tussen een paar zilvermeeuwen op het dak van een gebouw. Na enkele boterhammen komt de vogel echter naar beneden en in het volgende half uur laat de vogel zich erg fraai zien en fotograferen.


Kleine burgemeester
Jan blijft hier om een vogelaar die komende is de vogel aan te wijzen en ik besluit met de andere twee richting Blijdorp te gaan. Tijdens een dagje Rotterdam mogen de kwakken uiteraard ook niet ontbreken. Als we bij de oude ingang aankomen zien we dat er geen enkele vogel van de dierentuin aanwezig is omdat ze aan het verbouwen zijn, gelukkig laten de kwakken zich wel zien. Als we op de saaie beesten zijn uitgekeken besluiten we huiswaarts te gaan en bijna thuis aangekomen scoor ik m'n derde jaarsoort van de dag, in Rijsoord komt een ooievaar overzeilen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten