zaterdag 11 februari 2012

Giervalk!!

Om iets over acht komen Laurens vd Padt, Rick, Herman en ik door het plaatsje Philippine, onze bestemming is bijna bereikt. Deze dag staat namelijk vooral in het teken van de giervalk en ook de taigarietganzen nabij Udenhout staan op de planning.


We beginnen met zoeken nabij het gehucht 'Zandstraat' waar de vele hoogspanningsmasten en akkers worden afgezocht, helaas zonder resultaat. Daarom besluiten we richting  Sas van Gent te gaan op daar de telefoonmast te checken en een lokale bakkerij van een bezoek te vereren. De mast blijkt helaas leeg, gelukkig is de bakkerij gevuld..

Giervalk
Nadat het een en ander achter de kiezen is weggedouwd steken we het kanaal over richting de Autrichepolder. We wisselen de telefoonnummers uit met een zoekende Belg maar verder is er weinig te beleven. Als we hierna weer in de polders rondom Zandstraat aan het zoeken zijn komt opeens de melding binnen dat om 09:52 de giervalk op de telefoonmast zat.. Als we onderweg zijn komt echter de melding door dat de vogel nu aanwezig is in de Autrichepolder. Daar aangekomen laat de vogel zich op enige afstand op een paaltje zien, eindelijk is de giervalk binnen!

Als de Belg ingelicht is dat we de vogel gelocaliseerd is vliegt de vogel op, jaagt kort eventjes en gaat op een groot betonblok zitten. Dat blok staat vlak naast een onverharde weg waarvandaan de vogel schitterend te zien is. Dan vliegt de valk opeens op, recht op onze auto en die van de Belg af, vliegt omhoog, blijft even hangen en glijdt dan langzaam over de auto's heen om vervolgens even met een blauwe kiekendief te stoeien en op een akker te landen, echt geweldig!! (Hier de indrukwekkende foto's van de Belg)

Na een tijdje vliegt de vogel van de akker op en gaat een stukje verder op een berg zitten. Dat is voor ons ook het teken om deze polders te verlaten en koers te zetten richting Udenhout. Onderweg komen we nog twee houtsnippen en een groep van 12 patrijzen tegen.

Op de plek aangekomen zijn de vogels gauw gevonden en laten zich erg fraai bekijken! Behalve de zo'n 30 taigarietganzen zitten er ook nog enkele honderden toendrarietganzen waarvan er 3 een halsband dragen.



Taigarietganzen
Omdat op de jaarlijst van Herman nog grote zee-eend ontbreekt besluiten we in de Reeuwijckse plassen te eindigen. Daar aangekomen zijn de drie aanwezige vogels gauw gevonden op de plas waar tevens vele nonnetjes, brilduikers en smienten aanwezig zijn.

Grote zee-eend
Nonnetje

Al met al hebben we vandaag een schitterende dag gehad met uiteraard de giervalk als 'soort-van-de-dag'!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten