zaterdag 19 november 2011

Waterrallen en een velduil

Omdat het erg rustig in Nederland is en Jan een excursie moest leiden op IJsselmonde voor De Boomvalk, een vogelclub van onze school, heb ik maar besloten hem te vergezellen. Om iets over negen kwamen Jan, een paar jongere vogelaars en ik bij het station van Barendrecht aan waar de rest van de groep zich verzameld had en kond de excursie beginnen.

We begonnen in de Kleine duiker wat behalve een mannetje mandarijneend niet veel leuks opleverde. Op de Oude-Maas zat behalve de een brilduiker ook nog een groepje van vier dodaarzen en een ijsvogel.

Groepje dodaarzen
In een brede rietkraag naast de heinenoordtunnel riep een waterral en dankzij een mobiel hoorde we er uiteindelijk 5!! Het blijft gaaf om dat gekrijs uit het riet te horen vind ik.


Op de gaatkensplas was de buffelkopeend tussen een paar honderd tafel- en kuifeenden gauw gevonden en liet zich leuk bekijken.

Buffelkopeend
Na alles geteld te hebben omdat we hier de wintertelling nog moesten doen reden we door richting de koedood waar we in totaal op de eilandjes 6 waterrallen hoorde, gaaf!! Verder zat er hier behalve een stel mooie wintertalingen en wulpen niet zo veel.

Wintertaling
Langs de Poelweg werden we opeens opgeschrikt door zeven patrijzen die langs de weg wegvlogen en zich vervolgens leuk lieten bekijken.

Patrijzen
In de Carnisse grienden hoorden we behalve twee matkoppen ook de twaalfde waterral van de dag. Op de oude-Maas zien we nog een grote en kleine mantelmeeuw en ook hier roept nog een waterral, helaas krijg ik de cetti's zanger niet te horen want hij zingt precies als ik een stukje verder sta.

Omdat Jan naar een vergadering moet die om 15:00 begint gaan we om 14:00 allemaal uit elkaar, ik ga samen met nog een paar andere bokjes zoeken in de zuidpolder. Daar duurt het niet lang voordat we een bokje opstoten maar helaas blijft het bij die ene.

Weer gaan er een paar vogelaars weg en uiteindelijk blijf ik met Arie Zoeteman over. We besluiten nog even in Waalbos naar bokjes te zoeken en dan naar huis te gaan. We zijn nog maar net van de fiets afgestapt als hij roept een buizerd denkt te zien. Een snelle blik door mijn kijker leert me dat het een velduil is, gaaf! De vogel vliegt hoog en na een 'vechtpartijtje' met een slechtvalk komt hij onze kant opgevlogen waar hij op een paar kassen landt waarop hij iets van een kwartier blijft zitten.



Velduil
Niet lang nadat ik de vogel door ge-sms't heb jaagt hij kort waarna hij onzichtbaar op de grond gaat zitten. Na zo'n tien minuten arriveren Laurens en Laurens waarna we de vogel perongeluk opstoten en deze over de kassen verdwijnt. Omdat de uil uit beeld is lopen we nog even langs de randen van een meertje wat nog een bokje oplevert!

Kort zoeken naar de velduil levert niks meer op waarna we onze dag in Polder Sandelingen met een ijsvogel besluiten. Het was een mooie excursie met voor als hoogtepunt de velduil en de vele waterrallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten