zaterdag 5 november 2011

IJmuiden en een ondergelopen polder

In Nederland is de rust weergekeerd dus besluiten we vanochtend even naar IJmuiden te gaan voor o.a. grote zee-eenden en en er hangt al een tijdje een vorkstaartmeeuw en sinds kort ook een grote burgemeester rond.

Ik samen met Rick bij Herman in de auto dus we zitten heerlijk ruim, dat is weleens anders geweest.. Het is net een beetje licht als we de auto op de parkeerplaats neerzetten en via het strand naar de pier lopen. We lopen in zo'n anderhalf uur de pier op en neer en zien iets van 6 zeekoeten die veel aan het duiken zijn. Leuk is te zien dat ze eerst hun vleugels wijd zetten voordat ze onderwater gaan!

Zeekoet
De grote zee-eenden zijn helaas niet meer aanwezig, wel nog enkele zwarte zee-eenden. Andere leuke dingen in het water zijn nog 2 jan-van-genten, een kleine jager, drieteenmeeuw en nog een roodkeelduiker.

Zwarte zee-eenden
Op de pier zelf zitten nog aardig wat steenlopers, paarse strandlopers, oeverpiepers en de nodige roodborsten en merels. 


Oeverpieper
En dan komt er nog een groepje ganzen over wat kleine rietganzen blijken te zijn, heel fijn want dat is namelijk jaarsoort nr. 300!!

Om een uur of tien rijden we weer van de parkeerplaats af omdat Herman ook weer op tijd thuis moet zijn. Ik ben nog maar net thuis of Jan sms't me dat ze de dijk bij de Sophiapolder hebben doorgestoken en dat er nu een adult geelpootmeeuw op zit. Gauw spring ik op de fiets maar helaas is het water te hard gestegen en is de meeuw verdwenen. Wel is het leuk om te zien hoe hazen rondrennen en watersnippen uit de begroeiing komen. 

Als we iets verder over de Veerse dijk rijden zien we dat het eiland er best wel goed uitziet en omdat het op getij gaat is de kans ook minder groot dat het overwoekert. Het vlonder ligt en de kijkhut staat er al, nu hoeft alleen het pontje nog maar het ruime sop te kiezen. 



Als ik er 's middags nog een keer langs kom als het water weer een heel stukje lager staat staan er al aardig wat slikplaatjes vrij, dat zou wel eens wat kunnen gaan opleveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten