zaterdag 26 november 2011

Dagje sprokkelen

Het is eind november en omdat er niet veel wordt gemeld in ons kikkerlandje gaan we vandaag een dagje sprokkelen. Het is zeven uur als Herman Jan belt maar die blijkt weer eens zijn bed te liggen dus moet Rick, Laurens vd Wind en ik de auto met Herman delen.

De eerste bestemming is Botshol waar al een tijdje een witoogeend en een zeearend was gezien. De plas bleek bij aankomst opvallend leeg en veel verder dan een paar brilduikers komen we dan ook niet.



Daarom wordt het Ankeveensepad te Nederhorst den Berg in de TomTom gezet, op een plas aldaar moet een parelduiker zitten. Daar aangekomen duurt het zo'n vijftien minuten voordat Rick 'm gevonden heeft aan de andere kant van de plas maar hij is lastig te zien door de hoge golfslag. Daarom rijden we even om zodat we de parelduiker van vrij dichtbij zien maar nog steeds verdwijnt hij regelmatig achter de golven en is dus lastig te fotograferen.

Omdat enkele van ons, waaronder ik, de grote zee-eend nog niet op de jaarlijst hebben zetten we koers richting de Pampushaven in Almere. Weer is het Rick die de vogel vindt, het adulte mannetje laat zich leuk bekijken in een groepje kuifeenden.

Grote zee-eend (derde van rechts)
Verder zitten er naast de honderden tafel- en kuifeenden ook nog wat brilduikers en een topper in de haven.

Een korte stop aan de binnenkant van de Oostvaardersdijk levert 31 kleine en 2 wilde zwanen op. Verder zien we aan de buitenkant nog drie toppers en een mannetje grote zaagbek.

Grote zaagbek
Via de Knardijk, wat twee nonnetjes oplevert, rijden we naar de Praamweg. Vanaf de Kleine praambult zien we een juveniele ruigpootbuizerd die aan het jagen is en een zeearend, zoals gebruikelijk, ver weg in de bomen.
De vlakte met brandganzen
Vanaf de Grote praambult zien we behalve de juveniele nu ook een mooie adult mannetje ruigpootbuizerd! Verder moeten we het doen met een vos, 2 slechtvalken en nog een andere zeearend ver in de bomen.

Omdat we richting Edam voor de hop willen rijden we terug over de Praamweg wat bij de wildroosters een klapekster oplevert die zich leuk laat digiscopen.



Klapekster
 Om een uur of half twee komen we na een stop bij de Trintelhaven (wat een tjiftjaf en 2 roodborsten oplevert) en de Mac aan in Edam. We installeren ons in de volkstuintjes met nog heel wat andere vogelaars/fotografen om de hop op te wachten die de afgelopen week hier elke middag om een of drie uur arriveerde.

Vandaag worden we echter lang op de proef gesteld maar uiteindelijk komt dan toch om 15:38 de brul dat hij eraan komt. We zien de vogel vrij hoog uit het oosten komen en hij valt in een boom in. Na enkele minuten duikt de vogel de tuin in waar hij vanaf de weg moeizaam te zien is in de takkenbrei van een boompje.


Hop
 Om vier uur houden we het voor gezien en vertrekken weer richting Zuid-Holland met een mooie hop, 2 ruigpootbuizerds, 2 zeearenden en een grote zee-eend op zak, toch niet slecht zo'n dagje sprokkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten