zaterdag 12 november 2011

Zeer zeldzame dag

Vandaag was het weer eens een dagje wintervogelen in de Zeeland die Jan, Rick, Herman, Laurens vd Padt en ik begonnen in de duinen bij Ouddorp. Na een rondje van een uur gemaakt te hebben wat behalve een appelvink en een blauwe kiekendief verder niet heel veel opleverde besloten we hier weer te vertrekken. De auto was echter nog maar net gestart of hij werd weer stilgezet, de oorzaak was Swen Rijnbek die ons hijgend kwam vertellen dat hij net met Niels van Houtum een bruine boszanger hadden gevonden.

Op de plek aangekomen kon het luisteren naar een smakkend geluid uit een groot duindoorncomplex beginnen en even later hoorde we hem een paar keer smakken. Helaas bleef het hierbij en besloten we na zo'n half uurtje toch maar weer te vertrekken omdat we de kans om de vogel beter te horen laag in schatten. De auto werd weer gestart en we besloten via de Brouwersdam richting de woestijntapuit bij Burghsluis en de Amerikaanse smient bij Middelburg te gaan. 


Op de Brouwersdam hadden we voor de Middelplaat dus in Zuid-Holland wat grote sterns, veel middelste zaagbekken, brilduikers en een roodkeelduiker. In Zeeland aangekomen zat daar een kleine jager op het strand die helaas gauw op wat meeuwen ging parasiteren en dus niet meer te fotograferen was. Verder zaten er hier op zee ook veel middelste zaagbekken, eiders en brilduikers. Ook leuk waren nog 12 kuifduikers waaronder een groepje van acht, een roodhalsfuut, topper en een slechtvalk. Helaas kunnen we de zwarte zeekoet die gisteren gemeld was niet terugvinden. 

Slechtvalk
Bij de spuisluis krijgen we de melding dat de woestijntapuit nog steeds ter plaatse zit op een akker bij Burghsluis. We gaan via de Stolpweg waar in een plasje met een kuifeend zowaar een topper zwemt, leuk!!

Topper
Behalve een waterpieper en 3 patrijzen zien we hier ook nog een juveniele ruigpootbuizerd jagen, een beest wat me blijft fascineren, super!!

Ruigpootbuizerd
In de Koudekerksche inlaag is het rustig maar 5 wilde zwanen zijn wel het noemen waard, m'n eerste weer van het seizoen.

Op de plek van de woestijntapuit aangekomen wordt ons het schitterende adulte mannetje gelijk aangewezen maar helaas zit hij achteraan op de akker, dus op enige afstand. Ondanks de afstand laat hij zich door de telescoop fraai bekijken maar fotograferen wordt wat lastiger, desondanks lukt het me nog een plaatje te maken.

Woestijntapuit
Een groepje van 21 overvliegende kleine rietganzen en een torenvalk die zich aardig laat fotograferen zijn ook het noemen waard.

Torenvalk
We zitten net in de auto als de melding van de zwarte zeekoet bij de Brouwersdam doorkomt. De N57 is weer gauw gevonden en een kwartiertje later staan we zo'n 600 meter ten noorden van de Spuissluis. De vogel is helaas weer uit beeld maar de groep vogelaars groeit hard aan en het duurt dan ook niet lang voordat hij weer gevonden wordt. Helaas zit de vogel op grote afstand maar ook deze laat zich nog redelijk bekijken en kan ik weer een nieuwe soort op mijn lijst schrijven, leuk! Na een tiental minuten van deze fraaie alkachtige genoten te hebben besluiten we de Amerikaanse smient te gaan vinden omdat Laurens die nog niet op z'n lijst heeft staan. 

Na een korte kuifaalscholverloze-stop bij Neeltje Jans tuffen we verder richting Middelburg. Op de plek aangekomen kan het afzoeken van de groepjes smienten beginnen. Na enkele groepjes afgezocht te hebben vinden Jan en Rick de vogel tegelijkertijd terug en kan iedereen 'm goed bekijken, fraai!

Amerikaanse smient
Fotograaf: Jan de Jong
Behalve deze dwaalgast zien we nog wat bonte strandlopers, een kemphaan en een leuke groepje van 10 kleine rietganzen.

Kleine rietgans
Omdat we nu al vier zeer zeldzame soorten hebben besluiten we via de grote geelpootruiter naar 2 kraanvogels te rijden bij Zierikzee. De grote geelpootruiter is een inkoppertje en is mooi te zien net als wat zwarte ruiters en een groenpootruiter.

Grote geelpootruiter
De twee kraanvogels blijken helaas te zijn gevlogen en we besluiten onze dag af te sluiten op IJsselmonde met de buffelkopeend en een rotgans, een zeer zeldzame regiosoort!!

Eerst gaan we naar de rotgans wat niet al te veel moeite oplevert, hij loopt in z'n eentje in het weiland te waggelen en laat zich leuk bekijken. De buffelkopeend is ook na een paar minuutjes scopen gevonden en zo hebben we vandaag maarliefst zes zeer zeldzame soorten op de lijst staan, zeer zeldzaam zou ik zeggen.  Meestal missen we op zo'n dag als vandaag nog wel aardig wat maar behalve de kraanvogels is dat vandaaag niet gebeurd, een zeer zeldzaam dagje dus..
Rotgans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten