zaterdag 13 oktober 2018

Getikt van 1000den vogels...

De afgelopen tijd vielen de tellingen in de Crezéepolder doorgaans wat tegen. Qua aantallen en leuke soorten was 't nog niet veel geweest. Voor vandaag waren de verwachtingen dan eigenlijk ook niet erg hoog gespannen, maar toch staan Matthieu Plaissier, Arne van Wingerden, Daniël de Jong, Laurens van der Wind en ik in alle vroegte op de telpost. Dat levert bijvoorbeeld rond half acht een kort vliegende roerdomp op, leuk!

Qua trek valt het in het eerste uur nog wat tegen, maar dan blijken toch de vinken erg goed te vliegen! We komen erachter dat we hier echt tussen twee trekbaantjes inzitten, waarbij de grootste ten oosten van de telpost licht. Vrijwel de hele ochtend zit ik dus met m'n telescoop tegen de zon in te staren, maar het levert mooie aantallen op. Zou tellen we uiteindelijk ruim 6000 vinken, een dagrecord! Ook de dagrecords van o.a. sijs (175), veldleeuwerik (3088), boomleeuwerik (28) en rietgors (316) verbreken we. Prachtige aantallen voor hier! De rietgorzen trekken overigens op een wat andere manier door de dan rest, omdat die vrijwel allemaal voor de telpost invallen, even wat zaad opschrokken en weer verder trekken.
Uitzicht naar zuidoost
Uitzicht naar noordwest
Het in de verte staren levert naast de zangvogeltrek ook nog roofvogels op. Zo flappen er 21 sperwers voorbij, maar ook maar liefst drie blauwe kiekendieven, twee smellekens en een rode wouw. Deze laatste komt wel op grote afstand langs, maar het blijft altijd een mooie bonus op zo'n teldag!
Blauwe kiekendief                                                         ©Daniël de Jong
Dichtbij de telpost vliegt dus relatief weinig, maar desondanks komen er toch wel enkele soorten mooi langs. Zo vliegt een ijsgors mooi langs in een groep veldleeuweriken, en komt een geelgors luid roepend recht over telpost. Deze goede soort voor IJsselmonde horen we echter alleen maar, want voordat we het door hebben is hij alweer voorbij. De roep staat gelukkig wel mooi op de opname!

Met totaal 14672 vogels zetten we een dijk van een telling neer, met ook nog een viertal appelvinken, twee kleine zilverreigers en 250 slobeenden. Genieten!

Voor de totalen zie hier.

Na de telling stappen om 15u Arne van Wingerden, Laurens van der Wind en ik nog op het pontje naar de Sophiapolder om de wintertelling te doen. Het is ruim 20 graden, dus het klinkt wat raar... Wintergasten zaten er echter ruim voldoende! Uiteindelijk tellen we 4854 vogels verspreid over 39 soorten. De grootste aantallen zijn wintertalingen (1400) en kokmeeuw (1200), maar ook nog honderden berg- en krakeenden, meerkoeten, smienten en grauwe ganzen. In lagere aantallen zien we nog pijlstaarten (34), een vijftal lepelaars en nog twaalf kemphanen. Genoeg vogels dus, maar een leuke soort kunnen we er niet tussen ontdekken.
11 soorten watervogels... Leuk tellen! 
Eenden... Met name wintertaling
In de Strooppot zwemt echter nog wel een opvallende fuut rond. Het is nog een jonkie, maar wel duidelijk een albino (volgens mij). Blijft toch een gek gezicht, zo'n witte variant! Maar al met al dus een goede start van het winterseizoen, en een dag waarop je getikt zou worden van het tikken van al die vogels...
Albino fuutje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten