zaterdag 27 oktober 2018

Een rustig examen in Castricum

Vanaf 2014 ben ik regelmatig op het ringstation in Meijendel te vinden. Het vogelringen blijkt wel echt een vak apart te zijn en ook de nodige ervaring te eisen. Hoe vaker je het doet, hoe beter het allemaal gaat. De vogels afhandelen, ringen, op leeftijd brengen, determineren. Het hoort er allemaal bij, en om een volwaardig ringer te worden is daarom ook een examen nodig. De tijd is ondertussen wel gerijpt dat dat aan de orde is, en zo loop ik vanochtend in het donker door het Noordhollands Duinreservaat naar VRS Castricum. Daar heb ik vandaag examen gedaan. Een plek waar verreweg de beste soorten en meeste zeldzaamheden in Nederland worden geringd. Wat te denken van zes struikrietzangers dit najaar...
VRS Castricum
Vandaag blijkt het echter anders, en laten zeldzaamheden het af weten. Het weer is dan ook niet ideaal en met enige regelmaat komt er een venijnig buitje over. Desondanks worden vandaag nog 92 vogels gevangen, waarvan ik er zoveel mogelijk moet 'doen'. De meeste vogels vandaag zijn kramsvogels. Een soort waarvan ik er hiervoor slechts twee had geringd, maar nu komt daar een veertigtal bij. Prachtige lijsters!
Kramsvogel
De verdere vangst bestaat uit wat koperwieken, roodborsten, goudhanen, nog een grote bonte specht, een aantal spreeuwen, vier rietgorzen en het leukste is uiteindelijk een vrouwtje sperwer. Een prachtig exemplaar dat tussen de spreeuwen en kramsvogels in het net hing.

Sperwer 1kj vrouw
Al met al qua soorten wat tam, maar gelukkig verloopt het examen goed en mag ik mezelf 'vergunninghouder' gaan noemen. Daarop staat dat ik in Meijendel vogels mag ringen, maar ook het ringwerk in de Zegenpolder zal nog wel doorgaan als het goed is. Wie weet wat dat allemaal voor moois gaat opleveren. Ik heb er zin in!

Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten