zaterdag 11 februari 2017

Wit in Rotterdam-Zuid, maar niet alleen door de sneeuw...

We zijn deze winter al meerder malen in Rotterdam-Zuid geweest voor meeuwen, waar van de laatste twee keer zelfs met een laagje ijs waren. Vandaag ligt er geen laagje ijs op de sloten, maar op de grond is wel een laagje sneeuw gevallen en ook voor de rest van de dag staat er sneeuw in de voorspelling. We hopen maar dat het mee zal vallen, want met de pootjes in de sneeuw is het toch lastig ringen aflezen...

We beginnen zoals altijd in Ridderkerk, waarna we bij Keizerswaard de stad verder in rijden. Op de eerste paar plekjes gaat het zo op zich wel weer lekker met een Duitse en Finse kokmeeuw die we deze winter nog niet gezien hadden. Bij Keizerswaard staan verder ook weer flink wat zilvermeeuwen, waaronder ook B-Z8 met haar partner. Dit vrouwtje dat broedt op de BP raffinaderij in Europoort zagen we de hele winter van 2014/2015 op deze plek, maar afgelopen winter en deze winter waren we d'r nog niet tegenkomen. Leuk dus dat ze er weer is, na vermoedelijk net als de rest van de meeuwen toch wel enige tijd op het Noordzeestrand te hebben doorgebracht. De stad was wat grote meeuwen betreft de laatste weken namelijk helemaal leeg, alles zat op het strand waar gigantische aantallen voedsel waren aangespoeld.
Zilvermeeuw B-Z8
De eerste geelpootmeeuw voor vandaag die we hier treffen is ook leuk, een fraai beestje. Het Spinozapark en Zuidwijk zijn rustig met wat bekende kokmeeuwen, en het Zuiderpark is helemaal uitgestorven. Snel dus maar door richting Carnissebuurt, want daar is vandaag genoeg te beleven. Een bekende Kroaat loopt rond, net zoals nog twee Denen en een nieuwe Nederlander voor de stad. Ook treffen we hier nog twee Nederlandse zilvermeeuwen, waarvan een vogel van Texel die we hier voor de 3de keer in het vroege voorjaar treffen. De zwartkopmeeuw die we drie weken geleden hier vlakbij hadden laat zich ook weer zien, het leukste beestje hier, waar zijn prachtige witte handpennen mooi overeenstemmen met de witte sneeuw, terwijl de rode snavel lekker afsteekt.
Zwartkopmeeuw
Bij de Boergoensevliet is het niet spannend met wat geringde kokmeeuwen, waarvan nog wel een nieuwe Duitser overigens. Dan gaat het richting de Nieuwe-Maas, waar we nog een mooie groep kokmeeuwen op de kruimels krijgen. Hieronder de nodige bekenden, maar ook een Belgische stormmeeuw. Die geringde stormmeeuwen willen normaal niet op de kruimels komen, leuk dat deze het wel waagt!
Belgische stormmeeuw
We rijden hierna door richting de Maashaven, waar een flinke 'baal' zilvermeeuwen aan het stoeien is om brood. Opeens ontwaren we ook een tweetal spierwitte vleugels in deze groep: "Een burgemeester!!" Na enkele seconden is duidelijk dat het een kleine burgemeester betreft, super!! Al die meeuwenrondjes die we door de stad hebben gereden doe je stiekem al hopend op een keer die ene echte leuk meeuw, zoals een kleine burgemeester. Nu dus toch eindelijk zo'n beest gevonden.

2kj kleine burgemeester
Het leek in het begin van de winter goed te worden gezien de aantallen grote en kleine burgemeesters langs de kust, maar toen de zilvermeeuwen daar vertrokken, bleven die eigenwijze burgemeesters hangen op het strand. Gelukkig toch niet allemaal, want deze jongen is vermoedelijk ook op het strand bij Scheveningen gezien. Al met al een erg gave vondst zo midden in de stad, alhoewel er twee jaar terug ook al een exemplaar rondhing.

Het is een jonge vogel met een bijzonder fraai getekende staart, die zich even later in het water gaat wassen, om vervolgens uit te gaan buiken op de steiger. Daar komt de ware aard van het beestje boven, als al de zilvermeeuwen uit z'n omgeving worden verjaagd. Een grote mond voor zo'n beest uit het verre, verre Groenland, die vermoedelijk tijdens de noordwesterstormen in december is afgedwaald naar het zuidoosten. Normaliter overwinteren ze namelijk op IJsland.
Kleine burgemeester
Kleine burgemeester (rechts) met grote mantelmeeuw (links)
Kleine burgemeester (rechts) met pontische meeuw (links)
Als we genoeg van onze vondst genoten hebben en de eerste twitchers zijn gearriveerd, vervolgen we onze route om het rondje af te maken. Maar voordat we gaan geven we ook nog even aandacht aan twee uiterst fraaie 3kj pontische meeuwen die in de Maashaven rondhangen, ook gave beesten, maar deze komen uit het (zuid)oosten...
3kj pontische meeuw

De ringen liggen vandaag niet op het oprapen, hier en daar lezen we wat kokmeeuwen af, veelal bekenden en een enkele nieuwe voor de winter. Op het Afrikaanderplein zorgen twee pontische meeuwen en nog een geringde zilvermeeuw nog voor wat extra afleiding, maar dan moeten we het dan maar mee doen. Opvallend is wel dat deze zilvermeeuw ook op het strand bij Scheveningen is gezien, mooi dus om te zien dat inderdaad daar de stadse meeuwen uithingen de afgelopen tijd.
Zilvermeeuw G-7P
Wanneer we in de Kop van Zuid komen waar de havens de laatste plek weer zijn voor vandaag, is het ook daar erg rustig. Een bekende 2kj geelpootmeeuw laat zich nog even mooi zien en een nieuwe Noorse kokmeeuw G-J45P vormt toch nog een erg leuke afsluiting van deze dag, waarop we uiteindelijk nog 46 ringen wisten af te lezen. Het kwam dus toch nog goed, ondanks de sneeuw. Maar de stad was niet alleen wit van de sneeuw, de nodige witte vleugels droegen daar ook nog een prachtig steentje aan bij...
Noorse kokmeeuw G-J45P

Geen opmerkingen:

Een reactie posten