zaterdag 25 februari 2017

Beginnend voorjaar met onverwachte soorten

In de afgelopen week is weer het 'normalere' leven begonnen waarin ik gewoon weer vakken volg op de Universiteit. Minder vrije tijd dus. Ondanks dat was ik deze wek toch bijna naar Callantsoog afgereisd voor een mogelijke Amerikaanse zilvermeeuw die daar was gevonden bij een zandsuppletie. De ochtend van vertrek werd echter nog op tijd doorgegeven dat het toch zeer waarschijnlijk geen Amerikaanse was en we dus nog even op deze nieuwe soort voor Nederland moeten wachten. Het DNA van de vogel is echter wel verzameld, dus de definitieve determinatie van de meeuw zal zeker nog wel komen.

Verder was de week vooral onstuimig en had ik alleen gisterenmiddag nog wat tijd in combinatie met lekker weer. Nog even door de bossen bij Bennekom gefietst waar de nodige appelvinken zich lieten zien en horen en een aantal zwarte spechten al roffelend en schreeuwend het voorjaar in hun bol hadden. Fantastische beesten!

Met weer wat drukkere weken komt het vogelen echt op de zaterdag aan, zo dus ook vandaag. Een dagje mee smienten ringen gaat uiteindelijk helaas toch niet door, de bruine klauwier van Den Helder zit toch wel te ver weg voor het leuke (heb 'm toch al) dus dan ga ik met Laurens van der Wind maar gewoon weer vogelen op IJsselmonde. Dit jaar moet in ieder geval het jaarlijstrecord van 186 verbroken worden op het eiland (mogelijk is de 200 soorten te halen) en willen we ook gewoon lekker veel soorten op het eiland vinden. De verwachtingen voor vandaag, zo eind februari, zijn nagenoeg nul, dus alles is meegenomen.

We beginnen in de Crezéepolder om te kijken hoe die er momenteel bij ligt. Hier en daar beginnen zich al slikplaten te vormen en daar maakt ook onze eerste tureluur van het jaar al gebruik van, leuk! Mijn eerste grutto's van het jaar, een drietal, hangt wat rond boven de polder, maar durft uiteindelijk niet te landen, het is natuurlijk ook allemaal zo nieuw... Een aantal kemphanen heeft dat wel gedurfd en mogelijk ook het tweetal bontbekplevieren dat we naar het noordoosten zien verdwijnen. Kortom, gezien de steltlopers zit het voorjaar echt al in de lucht en twee scholeksters nemen dat, al parend, wel heel serieus.
Crezéepolder
In de hoop op onverwachte waarnemingen gaan we in de Volgerland bij Ambacht wat ruige stukken afstruinen en in de omgeving van het Perenlaantje alles goed uitpluizen. Hier wordt nauwelijks gevogeld, dus wie weet zit er wat. Een ruig stuk levert zo een rietgors en wat heggenmussen op, maar we staan wel heel gek te kijken als er al 'kjupend' en kruisbek over komt vliegen. Gaaf, de eerste in februari op IJsselmonde!

Rondom het Perenlaantje is het heel druk met vogels, vooral erg veel vinken, putters en een mooie groep koperwieken. Deze lijsters zijn al weer op doortrek richting het noorden en duiken nu overal in mooie groepen weer op. Een gehoopte grote lijster, die nu ook weer aan het trekken zijn, vinden we hier helaas niet, maar een boomleeuwerik die al roepend rondvliegt is nog wel leuker. Alweer zo'n onverwachte soort op IJsselmonde, en zeker in deze tijd!
Koperwiek
Wanneer we weer bij de Veersedijk komen vliegt ook nog een mannetje grote zaagbek langs. Leuk! De buienradar voorspelt echter minder goeds, namelijk dat er wat regen aanzit te komen. We gaan maar terug richting Ambacht en checken de nodige kokmeeuwen. Dat levert nog bekende Zweedse en Tsjechische kokmeeuw op, maar de zwartkopmeeuw lijkt zijn overwinteringsplek te hebben verlaten.

Een melding van een grote lijster bij Barendrecht zorgt voor een mooie opvulling van de regenperiode, dus met de auto ga we met de vader van Laurens snel even die kant op. De koperwieken waar de vogel bij zat zijn snel gevonden, maar de grote lijster zien we niet. Dat is jammer, want de vogel lijkt afgelopen jaar voor het eerste afwezig te zijn als broedvogel, dus de hoop is nu gevestigd op een doortrekker. Gelukkig is het jaar nog lang... Twee groene spechten en een tamme torenvalk zijn hier overigens nog wel het noemen waard.
Torenvalk
Overigens zorgde een waterhoen die in een struikje uit een pindakaaspot zat te eten voor de meeste hilarische waarneming van de dag. Dat zie je niet vaak zo!
Waterhoen
Op de terugweg checken we bij Zwijndrecht nog een willekeurig ruig stuk waar we nooit zijn geweest. Dat levert geen grote verrassingen op, maar twee houtsnippen die we opstoten komen wel heel erg fraai langsvlogen. Gaaf om deze Russische overwinteraars te zien, wat zo vaak zie je deze uiterst schuwe (nacht)vogels niet.

In Ambacht springen we weer op de fiets, nu richting de Galgenplaat waar we al een hele tijd niet meer zijn geweest. In deze nog steeds ongerepte wildernis van Ambacht treffen we niks bijzonders aan, maar wel kunnen we vanaf hier erg mooi op de Sophiapolder kijken. Dit dankzij een fout van Rijkswaterstaat van afgelopen jaar, toen ze een hele rij bomen op de Sophiapolder hebben gekapt.

Op het eiland zien we een groep kemphanen en kieviten lopen, dat is leuk, maar ook niet schokkend. Als ik de groep echter even met de scoop bekijk zie ik opeens een wat kleiner exemplaar ertussen, een kanoet! Deze zoutminnende steltloper is een soort die op de hoge toendra's broedt en langs de kust van Nederland en zuidelijker overwintert. Normaal zien we 1 of 2 keer per jaar in het voor- of najaar een doortrekker op de Sophiapolder, maar als wintergast is het wat nieuws. Erg gaaf!



Kanoet
Omdat het water hard stijgt is de groep, inclusief kanoet, na zo'n half uur verdwenen en kan een enkele aangesnelde vogelaar 'm nog zien voordat ze vermoedelijk verdwijnen richting de Albasserwaard. Op het eiland liepen verder overigens ook nog twee bontbekplevieren en een tweetal pontische meeuwen, altijd leuk.

Samen met Matthieu Plaisier fietsen we hierna nog even door Zwijndrecht en lezen daar nog o.a. een nieuwe Litouwse kokmeeuw af. Ook mijn eerste geringde kleine mantelmeeuw zien we weer van het jaar en wel W-RX6, een exemplaar dat dit jaar 19 jaar hoopt te worden, in Europoort broedt, overwintert in Málaga en nu voor het vierde jaar op rij door mij voor het broedseizoen in Zwijndrecht zit. Verder stoten we nog ergens een houtsnip op en is het voor vandaag ook wel weer genoeg geweest. Want dat was het wel, met genoeg leuke verrassingen!
Kleine mantelmeeuw W-RX6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten