zaterdag 18 februari 2017

Klusdag met een mooie beloning

Ringen in de duinen op een prachtige oude ringbaan is natuurlijk geweldig, maar dat vergt ook het nodige onderhoud. 's Winters is daar natuurlijk de uitgelezen kans voor, mits het niet sneeuw (wat helaas veel te weinig gebeurd), om te snoeien, netten te repareren, de boel op te ruimen en noem maar op. Dat was vandaag dus ook het geval, volop bezigheid op en rondom de baan, dus echt het vangen van vogels zat er niet in. Wat houtsnippen vlogen op, een witgatje zat er plaatse en de eerste boomleeuweriken zongen weer. Toch genoeg leven in in het duin dus, maar zonder netten schiet het niet op.

In de loop van de middag komt er echter opeens een roodborsttapuit op de baan kijken. We hebben flink wat gras gemaaid en hij lijkt aardig interesse te hebben in de insecten die daardoor beschikbaar zijn gekomen. We zien hem onder andere een vette rups pakken. Snel besluiten we toch maar de slagnet aan te koppelen, want het beestje lijkt tam te zijn. De kunst is nu om de vogel tussen de netten te krijgen, en aangezien hij heel de tijd op sprieten zit zetten we maar een dooie plant op de slag. Even later gaat hij op een hoopje gras naast de slag zitten, dus leggen we ook maar een hoopje gras op de slag... Maar met name de paaltjes van en naast het slagnet zijn favoriet, dus na een half uur hebben we 'm nog steeds niet.

Gelukkig reageert hij wel goed op geluid en is hij ook wel aardig op te jagen. Mede dankzij die twee dingen zit hij even later op het slagnet en dan eindelijk gaat hij op de spriet op de slag zitten. Slaan! Even later hebben we het prachtige beestje in de handen en het blijkt om een jong mannetje te gaan, super! Het is pas de tweede keer dat ik 'm in de handen heb, dus dat maakt het voor een soort toch altijd extra leuk.

2kj man roodborsttapuit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten