zaterdag 29 augustus 2015

Twee leuke vondsten in de Delta

Vandaag stappen Laurens van der Wind en ik om kwart over zeven in bij Herman vd Brand en Paul Schrijvershof in om weer eens een dagje te gaan vogelen in de Delta. Veel zin om weer een hele dag op de Maasvlakte te gaan lopen had ik niet na al 2 dagen deze week, dus de eerste bestemming nu wordt de morinelplevieren bij Meliskerke, op Walcheren. Eenmaal daar aangekomen duurt het niet lang voordat we slechts 3 vogels vinden, de overige van de totaal 14 exemplaren zijn kennelijk alweer vertrokken!? Ze zitten helaas wel op grote afstand, maar toch weer leuk om ze weer eens te zien.
Morinelplevier
Nog een kort rondje bij Westkapelle levert zo goed als niks op, dus besluiten we maar gelijk richting Schouwen-Duiveland te gaan. De checken de Koudekerksche inlaag bij de Plompetoren, met wat bosruiters, tientallen zwarte ruiters en wat lepelaars, als Laurens op een hek opeens een valk opmerkt. Gezien de waarnemingen van roodpootvalken de laatste week zijn we gelijk gealarmeerd en ja hoor, langs de weg zit een 1kj roodpootvalk een muis te verschalken! Hij vliegt hierna helaas wat dieper het gebied in, maar is dan ook nog steeds erg fraai te bekijken. Gaaf!! 

1kj roodpootvalk
Als de muis op is gaat hij wat rek-en-strek-oefeningen doen en verdwijnt, een beetje tegen onze verwachting in, richting het westen.

In de Schelphoek zit al de hele zomer een grote zee-eend en dat is uiteraard een goeie voor de eeuwige maandlijst. De eend is snel gevonden op de plas en verder is het leuk vogelen met wat geoorde futen, bontbekplevieren, kleine zilverreigers en rosse grutto's.
Grote zee-eend
Bij Markenje kunnen we even later de overzomerende rotgans helaas niet vinden, dus dan maar door richting de Kwade Hoek. Ook daar zitten veel vogels, maar erg veel van hetzelfde en een visarend op een paal op het slik zorgt nog voor enige variatie.
Kwade hoek
In de Strypse Wetering zijn even later alleen 2 kleine strandlopers het noemen waard, en een porseleinhoen is alleen weggelegd voor Herman. Aangezien we van de Maasvlakte nog geen enkele waarneming hebben zien langskomen besluiten we daar nog maar even rond te gaan lopen. Wellicht is er nog helemaal niet gezocht?!

We beginnen bij het Distripark, maar daar is al gauw duidelijk dat de bosjes heel erg leeg zijn. Verder dan een grasmus en een enkele fitis komen we niet. We besluiten echter nog wel de Missouriweg te checken, je weet het immers nooit! Ook die is erg leeg en in de struikenhaag zien we slechts een fitis en een paapje. Als we weer bijna bij de auto zijn is het opeens een roepje dat onze aandacht vraagt: ortolaan? Even later komt het beestje aanvligen, en ja hoor, een schitterend ortolaan landt voor ons in de haag, wat een fraai beest zeg! In het hierop volgende half uur laat het beestje zich van alle kanten bekijken en gaat wat zitten dutten in de bosjes, na vermoedelijk een flinke reis achter de rug te hebben deze ochtend.


Ortolaan
We houden het na het vinden van deze twee fraaie soort vandaag maar voor gezien, en besluiten als laatste nog even de Crezéepolder te checken in de hoop nog een kwartel op te stoten. Dat lukt uiteindelijk niet en met een paapje en een tapuit sluiten we deze dag dus af waarop een lege Maasvlakte ook weer haar dienst heeft bewezen. Later op de dag bleek er overigens langs de Missouriweg ook nog een draaihals aanwezig, vier vogels dus totaal in de haag maar dat blijkt dus maar weer eens geen enkele invloed te hebben op de zeldzaamheid van de soorten....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten