maandag 10 augustus 2015

Leuke oosterse soorten in Zuid-Holland

Vanochtend ga ik met de Molenaartjes op zoek naar waterrietzangers bij Wassenaar, Lentevreugd. Ze zijn er alweer een paar dagen niet gezien, maar je weet het natuurlijk nooit in dit jaar waarin ze overal op duiken. Eenmaal in het gebied krijgen we geen waterrietzangers in de kijker, wel zien we nog een tiental rietzangers, een sprinkhaanzanger, wat nachtegalen en het eerste paapje weer van het najaar.

Verder op het programma stonden nog de vlinders bij Meijendel, maar aangezien het nog te fris is rijden we eerst nog even naar Katwijk om te kijken of er daar nog wat te beleven is. Er zitten flink wat meeuwen, waartussen we nog een 1kj geelpootmeeuw zien, en over zee vliegt nog een jan-van-gent en wat zwarte zeeëenden. In het water van de buitenwatering staat ook nog één of andere Amerikaanse vrouw in het water te wachten totdat het water haar tot de keel komt. Door 13 uur in het water te gaan staan laat ze de getijdenwerking zien om daarmee aandacht te vragen voor de klimaatsverandering. Die zullen we bij deze dan ook maar geven...

Als we even later bij de vlinderstruiken in Meijendel aankomen is het eigenlijk nog steeds te koud, maar ondanks dat zien we toch nog een glasvleugelpijlstaart en een kolibrivlinder. Ook krijgen hier wat blauwvleugelsprinkhanen nog wat aandacht.
Blauwvleugelsprinkhaan
Terwijl we hier rondlopen worden er bij Berkel en Roderijs twee waterrietzangers gemeld. De locatie wordt dus maar gelijk opgezocht zodat het met die waterrieten vandaag toch nog goed komt! Eenmaal op de plek aangekomen duurt het niet heel lang voordat we in het rietkraagje dat in het pitrusveld ligt beweging zien en er een exemplaar van deze wereldwijd bedreigde soort omhoog klimt. Wat zijn het dan toch fraaie beestjes, schitterend!
1kj waterrietzanger                                                                 ©Albert Molenaar
Even later zien we ze samen richting het pad vliegen waarna ze op een paar meter laag over het water tussen de stengeltjes door klimmen. Ze laten zich dan nog verrassend lastig in de kijker krijgen, maar als het lukt is het genieten.
1kj waterrietzanger                                           ©Jacob Molenaar
In het gebied zijn ook al enige tijd twee zwarte ibissen aanwezig, en ook die laten zich leuk bekijken en zijn voor mij ook nog nieuw voor de eeuwige maandlijst, mooi meegenomen! 
Zwarte ibissen
Vanmiddag kijk ik nog even in Polder Sandelingen voor de buidelmezen, en die blijken allebei nog steeds aanwezig. Samen met o.a. Leo Boon en Hans Bossenbroek laten de ze zich weer erg fraai bekijken, maar de geringde zit net wat te kort stil om überhaupt wat te kunnen zien aan de ring.  

Buidelmees
Samen met Leo fiets ik hierna nog even door richting Waalbos. Daar blijken de eerste twee paapjes voor IJsselmonde weer te zijn gearriveerd en zien we in een goed ogend stuk voor waterrietzangers wat rietzangers en blauwborsten, dat moet maar wat vaker gecheckt gaan worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten