vrijdag 6 september 2013

Opkomend tij op de Sophia

De afgelopen week elke dag de Sophiapolder gecheckt en ook nog wat terreintje afgelopen. Dat leverde uiteindelijk niet heel veel spectaculaire dingen op maar wel paapjes, tapuiten, een boompieper, grote zilverreiger en bontbekplevier. Vanmiddag uit school besluit ik dus ook maar weer een kijkje op de Sophia te gaan nemen.

Doordeweeks gaat het checken van de Sophiapolder vanaf de dijk, en vandaag dus ook. Het is opkomend tij dus als er iets leuks op het eiland zit is het eigenlijk niet te missen. Er zitten nog steeds gigantisch veel kokmeeuwen, tientallen lepelaars, honderden krak-, slobeenden en wintertalingen en grauwe ganzen. Qua steltjes zijn het de kieviten en watersnippen die ook in flinke aantallen aanwezig zijn, maar vooral de laatste houdt zich erg verborgen tussen de vegetatie.

Als het water wat stijgt komen op steeds meer plekken watersnippen tevoorschijn. Tevens lopen er opeens twee strandlopers in m'n beeld, helaas blijken het gewoon bonte strandlopers te zijn, en er komt nog een groepje van 4 bontbekplevieren langs. Als het water voor deze kleine steltlopers te hoog wordt verdwijnen ze tussen de kieviten, en ook de watesrnippen komen opeens in gigantische groepen het gebied uit. Na een grove telling kom ik zeker op 400 exemplaren, een geweldig gezicht! Als het eiland is leeggestroomd houdt ik het voor gezien en ga weer naar huis, maar het eiland moet nog een keer een goede soort gaan opleveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten