zaterdag 7 september 2013

Dé nr. 179

Vandaag stond gewoon weer een dagje op IJsselmonde op het programma, en dit keer was het Arie Zoeteman die me vergezelde. We hadden afgesproken te beginnen in de Gorzen en dus stonden we om zeven uur op de bult. We bleven hier uiteindelijk tot kwart voor negen wat geen hoge aantallen opleverde maar leuke waarnemingen waren 20 roeken die langs kwamen, erg veel voor onze telpost, een grote zilverreiger, een pijlstaart, en een luid roepende kruisbek.

Hierna gingen we door naar het industrieterrein Donkersloot waar we niet veel in de bosjes konden vinden, maar een viertal zwarte roodstaarten is nog wel het noemen waard. De Crezéepolder checken we hierna, maar ook hier is het vrij rustig. Uiteindelijk komen we dus weer uit bij de Karwei maar het veld is ook helemaal leeg op een enkele ekster en een fraaie kleine vuurvlinder na. En na al deze lege velden zit er dus niets anders op om eens goed de Sophiapolder te checken! Wegens de vele honderden dode vogels op het eiland, waarschijnlijk door botulisme, is het pontje tijdelijk uit de vaart, dus moeten we het vanaf de kant doen.
Kleine vuurvlinder
Zoals gebruikelijk de laatste tijd zit het vol met honderden krak-, slobeenden en wintertalingen, kieviten, watersnippen en vele kokmeeuwen. Als opeens een slechtvalk op het toneel verschijnt, gaan duizenden vogels de lucht in, en zien we ook enkele kleine strandlopertjes vliegen. Na deze lang gevolgd te hebben vallen ze helaas toch onzichtbaar in. Uiteindelijk na veel kijken vanaf verschillende punten zien we toch vier bonte strandlopers,  vijf bontbekplevieren en als klap op de vuurpijl, een fraaie juv. krombekstrandloper! Eindelijk toch succes na het vele malen checken van het eiland. Voor mij is het nog een nieuwe voor m'n IJsselmonde lijst en tevens is het nr. 179 voor mijn IJsselmonde-jaarlijst, en is het oude record van Jan de Jong (178 soorten), officieel verbroken.

Krombekstrandloper
Verder leverde de Sophiapolder vanmiddag ook nog een zomertaling, twee pijlstaarten en een fraaie zwarte ruiter op, geen slechte score! Nog een rondje over de Karwei met Laurens vd Wind en Dave vd Spoel, nadat ze de krombek binnen gekopt hadden, levert nog een fraai paapje op.

Paapje
Al met al vandaag dus toch aardig wat leuke soorten met als hoogtepunt natuurlijk de krombek, dé nr. 179.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten