zaterdag 21 september 2013

De aanhouder wint...

Vandaag was de bedoeling om met Laurens vd Padt de hele dag op IJsselmonde rond te struinen, en dat lukte aardig! Iets voor half acht begonnen we op de bult in de Gorzen met tellen, en dat hielden we vol tot 11 uur. In die tijd waren graspiepers, boerenzwaluwen, spreeuwen en aalscholvers het rijkst vertegenwoordigt, en het leukst waren de eerste grote gele kwikstaart van het najaar, twee bruine kiekendieven, twee groepen pijlstaarten en als hoogtepunt een smelleken. Deze laatste is nr. 180 voor mijn IJsselmonde-jaarlijst, en werd enkele minuten voor onze waarneming gezien vanaf telpost Kinderdijk!

Bruine kiekendieven
Een rondje na de telling door de Gorzen en over industrieterrein Donkersloot levert een fraaie vuurgoudhaan, wat zwarter roodstaarten en een mooie braamsluiper op. Hierna besluiten we even in de Crezéepolder rond te lopen. Op de hekjes zitten een roodborsttapuit en een paapje, en in een stuk grasland stoten we tientallen graspiepers op. Verder is het op wat watersnippen, witte kwikstaarten en rietgorzen erg stil in de polder.

De volgende bestemming is de karwei, maar het veld is weer helemaal leeg. Samen met de hier ook aanwezige André Lagendijk kijken we ook nog even de Sophiapolder wat nog twee pontische meeuwen oplevert, qua steltjes is het heel erg rustig helaas. 


Pontische meeuw
We rijden hierna nog rond in Polder Sandelingen, waar nog een aantal paapjes rondvliegt, en we besluiten als laatste nog een kijkje te nemen in Waalbos. Er zitten aardig wat torenvalken en een ijsvogel is ook het noemen waard, maar in de ruigtes zit vrijwel niks. In het laatste stukje zien we wat rietgorzen opvliegen, dus daar besluit ik toch nog maar even in te lopen. Na zo'n 20 meter vliegt er naast me opeens iets op met hangende poten, een kwartelkoning! Hij vliegt mooi met een boogje om ons heen waarbij de roodbruine vleugels goed te zien zijn, super! Een stukje verder valt hij weer in, maar daar kunnen we hem even later met Kees en Laurens vd Wind niet meer terugvinden. 

Waalbos
Ondanks dat een schitterende soort erbij op de IJsselmonde lijst en natuurlijk ook weer eentje voor de IJsselmonde-jaarlijst, en wat voor één! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten