woensdag 18 september 2013

Grauwe fitis en eindelijk wat zeesoorten

Voor vanmiddag zat de wind weer in de goede hoek, dus om twee uur stap ik in bij Herman vd Brand en Laurens vd Padt, voor een nieuwe poging om wat zeevogels te scoren vanaf de Maasvlakte. Eerst gaan we echter richting Ouddorp, waar vanochtend een grauwe fitis was gevonden, en deze wilde we ook wel even meepakken.

Op de bestemming aangekomen horen we dat de vogel al enige tijd uit beeld is, dus besluiten we maar wat verder van de plek te gaan zoeken. De vogel hield zich op in een groep zangertjes, en al snel hebben we een flink groepje tjiftjaffen te pakken. Tijdens het scannen van de beestjes, die zich verborgen voortbewegen in vooral de kruinen van de bomen, horen we opeens de grauwe fitis een keer zingen! Hoe we ook zoeken, we krijgen 'm hierna niet zeker in beeld, af en toe zien we wel een spannende vogel maar deze verdwijnt dan telkens weer te snel in het gebladerte. Na een uur of wat houden we het voor gezien en besluiten we ons geluk te gaan beproeven op de Maasvlakte.

Maasmond
We besluiten eerst even te zitten op de nieuwe telpost, op Maasvlakte 2, maar in het uur dat we daar zitten komen enkel wat jan-van-genten voorbij. Dat is niet echt waar we op zitten te wachten, dus uiteindelijk komen we toch weer terecht bij de Maasmond. Vrijwel gelijk hebben we daar een kleine jager, die even fraai voorbij komt en uiteindelijk komen hier aardig wat leuke soorten langs. Zo zien we nog wat kleine jagers, een fraaie adult middelste jager met lepels en zien we 3 grauwe pijlstormvogels. Nog een aantal andere jagers en een pijlstormvogel vliegen net te ver om af te kunnen maken.

Al met al vandaag eindelijk wat fraaie zeesoorten te pakken, 3x is scheepsrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten