zaterdag 1 juni 2013

Rustig dagje met van alles wat

Het is inmiddels toch al aardig zomer, ook al is het weer er nog niet echt naar, dus wat er vandaag op het programma stond wisten we eigenlijk zelf niet. Om acht stap ik toch maar gewoon met Laurens vd Padt op de fiets en we besluiten eerst de Crezéepolder met een bezoekje te vereren. Dat levert de gebruikelijke gele kwikstaarten, wat kneuen, een grasmus, twee brandganzen en een tweetal baltsende kleine plevieren op.

Onwetend wat te doen fietsen we even later door de Gorzen heen maar ook daar is het erg stil. Aangezien er ergens in Ridderkerk tientallen grote keverorchissen waren gezien, een zeldzame orchidee in Nederland, besluiten we die even te gaan bekijken. Op de plek aangekomen zijn ze gauw gevonden en in totaal staan er wel zo'n negentig.



Grote keverorchis
Aangezien we ook nog een keer een huiszwaluwtelling moeten doen deze zomer besluiten we dat maar te gaan doen. In anderhalf uur hebben we alle plekken rond Ambacht gehad met in totaal 47 nesten. Wat slechter dan normaal maar ook hebben huizen allemaal van die ellendige punten onder de gevel tegen de huiszwaluwen, laat die beestjes toch...

Het is inmiddels al twaalf uur dus besluiten we ondanks het hoge water even op de Sophiapolder te kijken. Dat levert op een bontbekplevier en de Noorse grote mantelmeeuw eigenlijk helemaal niks op. Weer aan de vaste wal besluit Laurens naar huis te gaan, ik ga nog even naar een parkje in Ambacht. Daar zitten nog wat vuurjuffers en een glassnijder maar ook verdiep ik me wat planten. Als Cor van de Berg aankomt, iemand die veel meer weet van planten, fietsen we samen verder en scoor ik weer een flink aantal nieuwe soorten, zoals daslook, altijd leuk!
Daslook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten