zaterdag 8 juni 2013

Schitterende dag in de Weerribben!

De donkere waterjuffer, een soort die veel lijkt op het o zo algemene lantaarntje, maar slechts alleen voorkomt rondom een paar petgaten in de Weerribben. Deze soort is enkel te zien met een door Staatsbosbeheer georganiseerde excursie en als het dan ook mooi weer is. Daarom was de excursie de afgelopen maand al twee keer veertien dagen opgeschoven en was het vandaag eindelijk zo ver om weer eens wat soorten aan de libellenlijst toe te voegen. 'Soorten' want in het gebied zit ook de sierlike witsnuitlibel, noordse winterjuffer en de vlinder zilveren maan.

Aangezien ik geen vervoer had vanuit Ambacht wat rondgevraagd en uiteindelijk kon ik met Bertus de Lange, Eus van de Burg en Johan van 't Bosch meerijden vanuit Woerden. Om 5:41 vertrok ik dus met de trein richting Woerden waar ik rond zeven uur aankwam. Als de andere er ook zijn stappen we in bij Bertus die ons chauffeurt naar de Weerribben.

Als we gearriveerd zijn krijgen we te horen dat we in een aantal kleine fluisterbootjes het gebied in moeten varen. Dat verloopt allemaal voorspoedig en tijdens het tochtje zien we de eerste bruine korenbouten, smaragdlibellen en viervlekken van de dag. Op de plek aangekomen verspreid iedereen zich opzoek naar het felbegeerde juffertje, wat nog niet meevalt aangezien er nog een aardig windje staat.
Onderweg
Plek donkere waterjuffer
Even later worden toch de eerste gevonden en duurt het niet lang voordat de donkere waterjuffer op mijn lijst staat, een erg fraai beestje!! Even later word ook een noordse winterjuffer gezien en even later is die ook binnen!
Donkere waterjuffer
Verder vliegen er nog wat bruine korenbouten rond, veel variabele waterjuffers, smaragdlibellen en ook nog een uitsluipende witsnuitlibel.

Uitsluipende 'witsnuitlibel'
Iets over elf wordt er gezegd dat we naar een plek gaan van sierlijke witsnuitlibel. Een inspectieronden van één van de medewerkers van Staatsbosbeheer heeft nog geen sierlijke witsnuit opgeleverd maar een petgat is nog onbezocht gebleven, waar wij, een deel van de groep, dus een kijkje gaan nemen. We worden dus een paar honderd meter verderop afgezet en lopen rustig langs het petgat om alle waterlelies af te kijken. In de vegetatie staat hier echter ook koekoeksbloemen en dat levert al snel een zilveren maan op, wat een fraaie vlinder!

Zilveren maan
Als we wat meer in de luwte komen van het omliggende bos, is het gelijk een stuk aangenamer.In de luwte worden de sierlijke witsnuitlibellen ook snel gevonden op de waterlelies, super! We zien in totaal 5 mannetjes zitten, wat een fraaie beesten!


Sierlijke witsnuitlibel
Verder is het hier erg aangenaam rondlopen met veel bruine korenbouten, zilveren manen, glassnijders en leuk voor het gebied, een blauwe breedscheenjuffer.

Glassnijder
Het is na dit succes weer tijd om naar de vertrekpunt te gaan aangezien er ook een tweede excursie is. Weer gearriveerd drinken we nog wat waarna we een bezoekje gaan brengen aan het Woldlakebos. Sinds dit jaar zitten hier ook sierlijke witsnuitlibellen, een soort die in de Weerribben met een stevige opmars bezig is, en dus hoef je voor deze soort niet meer met een excursie het gebied in. Op de plek is de soort snel gevonden en in totaal zien we hier ook nog 5 exemplaren, het blijven fraaie beesten!

Woldlakebos
Verder zien we hier ook erg veel bruine korenbouten, gevlekte witsnuitlibellen, een grote keizerlibel, smaragdlibellen, viervlekken en ook nog een noordse winterjuffer.

Bruine korenbout
Weer buiten de auto besluiten we Overijssel te verlaten en weer koers te zetten richting huis met een tussenstop in het Kuinrebos, een bos in de noordoostpolder. Na een korte wandeling door het bos komen we bij een soort oude ruïne met een prachtig grachtje eromheen. Het barst hier van de libellen met tientallen gevlekte witsnuitlibellen, enkele noordse witsnuitlibellen, wat bruine korenbouten, veel vroege  glazenmakers, azuurwaterjuffers, wat vuurjuffers en twee platbuiken. De laatst genoemde is soort nummer 20 van vandaag, niet slecht!

Gevlekte witsnuitlibel
Noordse witsnuitlibel
Platbuik
Al met al een schitterende dag met drie nieuwe libellen en een nieuwe vlinder, super!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten