zaterdag 24 september 2011

Roodkeelduiker en een handtamme tapuit!

De afgelopen week af en toe gevogeld wat nog aardig wat tapuiten, een boompieper, roodborsttapuit, slechtvalk , groep van zo'n 50 witte kwikstaarten en de eerste graspiepers opleverde. Vandaag was de dag dat de knaller gevonden zou worden, tenminste dat verwachtte we. Heel het Verenigd Koninkrijk was de afgelopen week vol gestroomd met roodoogvireos, amerikaanse waterpiepers, knallers als noordse waterlijster, bonte zanger, kleine torenvalk, canadese kraanvogel en dan nog de vele steltjes als kleinste, bairds, bonapartes en grijze strandlopers.

Gisteren was  water er gezien was echter het leukste wel een roodpootvalk bij Rosmalen dus leidde de TomTom ons voor de tweede keer in september naar de Tweede Hoefweg. Op de plek aangekomen stikte het wel weer van de buizerds, torenvalken, grote zilverreigers, blauwe reigers en dergelijke maar de gewenste valk werd niet gevonden. Nog wel leuk was een smelleken en een blauwe kiekendief. 



Inmiddels is ook het slechte nieuws tot ons doorgedrongen dat www.waarneming.nl er uit ligt. Dat was niet al te best nieuws omdat lang niet alles door Dutchbirding wordt doorgegeven. We konden er uiteraard ook niks aan doen dus vogelde we maar gewoon door, maar waar? De Zuidpier bij IJmuiden was al vaker ter sprake gekomen in de auto van Herman dus er werd besloten daar maar heen te gaan. 

Op de pier aangekomen spreken we even Arnold Meijer die ons vertelt dat het rustig is maar dat er nog wel de nodige handtamme tapuiten zitten, leuk! Het duurt dan ook niet lang voordat we er één gevonden hebben die soms op nog geen meter langs je vliegt en dan vlak voor je gaat zitten. Super!!


Tapuit
Langs en op de Zuidpier is het qua vogels vrij rustig. Uiteraard lopen er op de blokken de gebruikelijke steenlopers, een paarse strandlopers, enkele tapuiten en een gekraagde roodstaart. Over zee zien we nog verschillende eiders, grote sterns en zwarte zee-eenden vliegen. Het leukste is wel een roodkeelduiker in zomerkleed die tussen de pieren komt zwemmen en tot vlak voor de Zuidpier komt, een zeer mooie vogel!!


Roodkeelduiker
Helaas is er nog steeds geen klapper gevonden dus zit er niks anders op om weer richting Ambacht te gaan. Vandaag helaas dus geen klapper maar wel een mooie roodkeelduiker en een handtamme tapuit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten