zaterdag 18 september 2010

Weer naar de Maasvlakte

Vanaf vorige week zondag zat er op de Maasvlakte bij de EON-centrale een sperwergrasmus en vandaag kwam eindelijk de mogelijkheid om met iemand mee te rijden er naar toen. Om half negen kwamen we daar op de plek aan. De plek was een dijkje met erop verschillende vlierstruiken en verder nog wat lage begroeiing. We begonnen gewoon aan 1 kant en liepen erlangs hopend dat hij eruit zou komen. Na een tijdje kwam er een grote Sylvia uit maar niet af kunnen maken want hij vloog naar een rij struikjes verderop. Toen we dat hadden uitgestruind kwam er een zwartkop uit. Hierna dus maar weer terug naar het dijkje en nu hadden we hem snel gevonden maar liet zich nog niet geweldig zien. Hij vloog namelijk een stukje, landde in een vlier en knalde gelijk naar de bodem. Na een tijdje gewacht te hebben kwam hij ook een paar keer mooi langs vliegen en uiteindelijk ook even mooi bovenin een struik zien zitten. Erg gaaf en zeker omdat ik hem nog niet had dus er is weer een soort bij op de lijst, 290! Verder zaten er in deze strook erg veel fitissen.

Hierna maar naar de Maasmond gereden of er misschien nog iets zou vliegen. En wat bleek, 10 minuten te laat want toen hadden ze een vorkstaartmeeuw. In het half uur dat we hier nog op de dijken zaten zagen we nog wel mooi 2 kleine jagers, een bontbekplevier, 2 bonte strandlopers en nog een paar grote sterns. Ook vloog er een tijdje een grote gele kwikstaart boven onze hoofden. Mijn eerste weer van het najaar. Na gehoord te hebben dat er een ijsgors op de Vuurtorenvlakte zat daar maar heengegaan. Er zaten verschrikkelijk veel graspiepers, kneuen, 2 tapuiten, een erg vroege keep (ook mijn eerste weer van het najaar) en na een tijdje hoorde we hem roepen en zagen we 'm een stukje vliegen. Helaas niet goed op de grond gezien maar toch weer een nieuw jaarsoort binnen, 246.
Toen we een 'eng' geluid hoorde bleek dat een valkparkiet te zijn die ons voor niks aan het denken had gezet maar toch wel onverwachts. Verschillende mensen gaven door dat er een grauwe klauwier vlakbij de sperwergrasmus zat. Om half twaalf kwamen we op de plek aan en de vogel was toen precies even uit beeld maar na 10 minuten wachten en genieten van 2 grauwe vliegenvangers kwam hij opeens te voorschijn en liet zich echt schitterend bekijken! Hij ving ook verschillende insecten en dingen. Er werd hier gezegd dat er bij het Reebok-gebouw nog steeds een draaihals zat dus maar gelijk er even langs gereden en na enige tijd zoeken gevonden. Verder zaten er hier ook nog een grauwe vliegenvanger, zwarte roodstaart en fitissen.Grauwe klauwier
Fotograaf: Koos Luijk


Grauwe vliegenvanger
Fotograaf: Koos Luijk

Vanavond op de bult in de gorzen van kwart over zeven tot acht uur nog 35 blauwe reigers, 13 purperreigers en 6 reigers spec. die te ver vlogen om te determineren. Niet verkeerd in 3 kwartier en dit zorgde voor een leuke afsluiting van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten