zaterdag 25 september 2010

Busexcursie naar de Oostvaardersplassen

Vandaag was de excursie van 'De Boomvalk' naar de Oostvaardersplassen. Dat betekende dat we vanochtend om half acht bij Rotterdam Lombardijen moesten staan en we stonden er ook om half acht. De bus werd steeds voller en na nog wat vogelaars uit Capelle opgehaald te hebben vertrokken we richting de 'OVP'. Onderweg zag ik uit de bus nog een grote zilverreigers en ook verschillende groepjes gaaien waarvan er de afgelopen week in het oosten en langzamerhand ook meer in het westen erg veel van doortrekken. Zie: www.trektellen.nl. Erg leuk was ook een visarend die ik ontdekte maar hij werd helaas maar door een paar mensen gezien omdat we achter een paar bomen gingen.

In de Oostvaardersplassen aangekomen eerst zoals altijd naar het bezoekerscentrum gegaan en vanaf daar aan we dan in verschillende groepen naar de 'Zeearend' lopen. Bij de 'Kluut' zaten erg veel slobeenden en er vlogen nog 14 tafeleenden over die waarschijnlijk ook invielen. In het wilgenbos begon het ook al leuk met een zingende kleine bonte specht. Helaas konden we hem niet ontdekken in een wilg maar het geluid alleen al was erg leuk! Verder zaten er in het bos erg veel grote bonte spechten, matkoppen, sijzen en ik zag mijn eerste kramsvogel weer van het najaar. Er vlogen ook nog een groepje kruisbekken, 3 smienten en sijzen over. Ook bleef een landkaartje niet onopgemerkt


Landkaartje


Het uitgedunde wilgenbos

Voordat we naar de 'Zeearend' zijn gegaan eerst nog naar het Wigbels eiland. Daar zaten verschillende grote zilverreigers, 19 pijlstaarten, 36 bergeenden en Jan ontdekte erg ver in een boom een zeearend. Helaas vloog hij snel weg en uit beeld. Verder vlogen er hier nog een groep van 14 en 18 lepelaars over.


Wigbels eiland

Toen we in de 'Zeearend' arriveerde zat deze stampvol. En was het erg lastig om te kijken door een telescoop door al dat gestamp e.d. op de vloer.
Na een tijdje vlogen alle ganzen op en dat kan maar 1 ding beteken. Toen ik de telescoop erop zetten bleek het nog waar te zijn ook. Er vloog een schitterende onvolwassen zeearend onder de ganzen en hij ging al snel zitten. Na een tijdje vloog hij weer een stukje om weer te landen en zo ging dat een tijdje door totdat hij uit beeld verdween. Verder zaten hier nog 3 baardmannetjes, slobeenden, smienten en kieviten.

Om kwart voor twaalf waren we hier uitgekeken en moesten we weer naar de bus. Onze groep ging door de 'weilanden' waar we nog 2 buizerds, 2 bruine kiekendieven en er vloog nog een groepje van 10 goudplevieren over.

Hierna vertrokken we richting de Kleine praambult. Daar zagen we eigenlijk niks. Bij de grote praambult zaten echter erg veel brandganzen, veel grote zilverreigers, 2 raven en weer zat er een zeearend. Deze zat niet al te ver en het zou goed dezelfde kunnen zijn geweest als die we uit de 'Zeearend' zagen.


2 raven

Op het eind gingen we naar het Jan van de Boschpad. Daar vlogen 3 lepelaars over toen we er heen liepen. Vanaf die soort heuvel zagen we erg veel wintertalingen, slobeenden, smienten, bergeenden en ertussen zaten ook nog 4 zomertalingen. Verder zat er ook weer een Zeearend ver in een boom welke een mooie afsluiting van de dag was.


Jan van de Boschpad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten