dinsdag 6 juli 2010

Elspeets vogelen

Vanochtend gelijk met Evert M in bos en hei gevogeld. In het dorp zelf nog 2 appelvinken. Daar gewoon maar ik vond het toch wel gaaf wat het was een nieuw jaarsoort voor mij! In het bos hadden we al gauw wat goudhaantjes en een zingende kuifmees. Voor mij nog zelfs een nieuw jaarsoort!! (Dit jaar heb ik nu intotaal 233 soorten.) Na een tijdje hoorde we een goudvink en deze kwam na een tijdje schitterend over ons heen vliegen. Super! Verder zagen we nog erg veel grote bonte spechten en we hoorde 2 kruisbekken roepen. Toen we op de hei kwamen zaten daar geelgorzen te zingen, roodborsttapuiten, boompiepers en veldleeuweriken hingen in de lucht, kneuen en graspiepers vlogen voor ons op van het zandpad, er vloog een grote lijster uit een den en ook hier op de hei heeft naar alle waarschijnlijkheid een grauwe klauwier succesvol gebroed. Wij zagen een mannetje en een vrouwtje. Bij een vennetje even naar libellen gekeken. Daar had ik erg veel nieuwe want hier heb je weer hele andere. Er zaten o.a. erg veel viervlekken, venwitsnuitlibellen, gewone pantserjuffers, tangpantserjuffers, tengere pantserjuffers, azuurwaterjuffers, blauwe glazenmaker en koraaljuffers. Voor mij erg veel nieuwe libellen soorten. Ook zat hier nog een sijs te roepen en had ik nog twee nieuwe vlinders: groot dikkopje en heideblauwtje.

Tengere pantserjuffer


Heideblauwtje

Onderweg naar het dorp een juveniele appelvink en wat ringmussen. Daarna weer naar het bos gegaan. Bij wat boerderijtjes hadden we een zwarte roodstaart en grauwe vliegenvangers. In het bos zagen we erg veel mezen soorten: boomklevers, zwarte mezen, goudhanen en kuifmezen. Verder zagen we ook nog mooi 6 kruisbekken foerageren in dennen, 10 sijzen bij een plasje om te drinken en we hoorde een zwarte specht roepen. Een schitterend geluid. Helaas moesten we al weer gauw terug voor het middageten. Na het eten We naar 2 vennetjes gegaan voor libellen. Op de weg er heen hadden we nog een steenuil die op een schuur zat. Bij de vennetjes veel libellen waaronder nu ook de zwarte heidelibel.

Zwarte heidelibel

Ook zagen we nog 2 boomleeuweriken en 3 appelvinken. 's Avonds hadden we over het dorp een schitterende raaf welke een mooie afsluiting van deze dag was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten