donderdag 5 augustus 2010

Brabantse biesbosch

Vandaag met Evert en Jan naar de Brabantse biesbosch gegaan. Onderweg hadden we ergens op een schuur nog een steenuil die er op de terugweg ook nog steeds zat.


Steenuil
Fotograaf: Jan de Jong

We begonnen in polder Hardenhoek die we rond gingen fietsen. Ondertussen keken we natuurlijk ook o.a. in de spieringpolders. In de spieringpolders en polder Hardenhoek telde we een hoop zilverreigers. Maarliefst 10 grote en 11 kleine. Verder zaten er in polder Hardenhoek nog 6 grutto's, een groep van 22 lepelaars en nog 2 losse, 4 veldleeuweriken zaten tesamen met een groep kneuen en gele kwikstaarten in wat ruigte te foerageren en het miegelde er van de krakeenden. Na een tijdje hadden we ook een groepje watersnippen met daartussen een bontbekplevier, erg leuk. Op slikrandjes liepen verder nog witgatjes, oeverlopers, tureluur en een bosruiter. Toen we over de fietsdijk reden en Jan het precies had over een mannetje blauwe kiekendief die vorig jaar hier heel lang had gezeten vloog er een mannetje blauwe kiek op en liet zich fraai bekijken, erg leuk voor de augustus-lijst.


Blauwe kiekendief
Fotograaf: Jan de Jong
Ook kwam er hier opeens een wespendief overzetten waarvan er vandaag nog 2 zouden volgen en toen kwam het leukste van de hele ochtend. Er kwam opeens een tweede kalenderjaar zeearend aanvliegen die voor flink wat paniek zorgde. Na een tijdje ging die in het gras zitten om vervolgens naar een boom te vliegen. Toen hij op een tak wou gaan zitten brak deze onder het gewicht af en was hij genoodzaakt een takje lager te gaan zitten waarna we hem uit beeld verloren. Erg gaaf en voor mij was het ook nog eens een nieuw jaarsoort.


Zeearend
Fotograaf: Jan de Jong

Hierna nog even naar wielewalen gezocht maar zoals te verwachten helaas niet gezien of gehoord. Daarna terug met de pont en dan naar huis fietsen met een zeearend op zak. Een erg fijn gevoel. Thuisgekomen zaten er ook nog een houtpantserjuffer en steenrode heidelibel in de tuin:


Houtpantserjuffer


Steenrode heidelibel

's Avonds naar kerkuilen geweest die zich schitterend lieten horen en zien. Echt geweldig!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten