vrijdag 4 augustus 2023

Weer een dip, wel met wat goedmakertjes...

Gisteren werd op mijn laatste werkdag voor de vakantie een marmereend gemeld in de Ezumakeeg, in het Lauwersmeer. Met deze en andere soorten zeldzame eenden ontstaat bij mij meestal niet gelijk de noodzaak om af te reizen, want eerst maar eens zien of de vogel ongeringd zou zijn en een gaaf verenkleed had. Rond een uurtje of zeven bleek dat inderdaad zo te zijn, maar toen kon ik het niet meer halen en had ook nog steeds niet veel zin om te af te reizen naar het noorden. Aangezien we vandaag op vakantie zouden gaan, begon het wel te knagen. Met een gaaf verenkleed en ongeringdheid zou deze vogel wel een goede kans maken op aanvaarding, dus waarom niet morgenochtend toch maar 'even' een poging wagen? Het paste in de planning, maar het zou wel prettig zijn als ik er dan met het eerste licht zou zijn. Dan heb je immers de meeste speling. 

Zodoende kwam ik vanochtend om 7 uur aan in de Ezumakeeg-Noord, waar exact één andere vogelaar hetzelfde idee had. Tja... Nog geen spoor van de vogel en na een uurtje of twee met maximaal zo'n 5-10 vogelaars blijkt de vogel echt niet meer aanwezig in het gebied. Erg jammer natuurlijk. Het maakt de kans op aanvaarding voor deze vogel groter denk ik, maar als je hem niet ziet heb je er weer weinig aan. Ik besluit er maar een kort dagje Lauwersmeer van te maken en maar van de vogels hier te genieten, want er zat natuurlijk genoeg. Vlak voor het kijkpunt dobbert een grauwe franjepoot en regelmatig vliegen reuzensterns langs, totaal zaten er vijf exemplaren in de Ezumakeeg. Verder was het vermakelijk met diverse kleine strandlopers, temmincks strandlopers, krombekstrandlopers en meerdere steltkluten. Ook kon ik nog van vier kluten de ringen aflezen, maar helaas zag ik hier een eigen vogels. Had wel leuk geweest natuurlijk! 

Kluut WXB8

Temmincks strandloper en bontbekplevier

Aan de oostkant van het Lauwersmeer zoek ik een bekende plek op voor dichte muggenorchis, waarvan tientallen exemplaren mooi in bloei staan. Als je er nu toch bent... Daar zoek ik ook nog op wat plekken naar de verdwaalde eend uit Zuid-Europa, maar levert helaas geen marmereend op. Wel nog wat reuzensterns, brilduiker, steltkluten, krombekstrandlopers, zwarte ruiters etc. 

Dichte muggenorchis

Aangezien er in de Ezumakeeg nog steeds geen marmereend aanwezig is en er nu door meerdere mensen wordt gepost, besluit ik daar niet aan te sluiten maar via wat zeldzame planten huiswaarts te keren. In Friesland bezoek ik zo bosogentroost en slanke vrouwenmantel, terwijl ik in de Noordoostpolder nog enkele bollenveldjes check op wat leuks. Dat levert dan weer niet meer op dan casarca's en een tiental bosruiters. Al met al wil het dus nog niet echt lukken om dit jaar nieuwe vogelsoorten op de lijst bij te schrijven, want ondanks dat ik m'n best weer heb gedaan geen succes... Op naar de volgende maar weer! 

Niet direct een locatie waar je een zeldzaamheid (in dit geval slanke vrouwenmantel) verwacht... 

Slanke vrouwenmantel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten